Lula da Silva má náskok nad Bolsonarem, OPEC patrně chystá výrazný útlum těžby ropy

Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva zvítězil v prvním kole brazilských prezidentských voleb, ve druhém se střetne s Jaierem Bolsonarem.

Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva zvítězil v prvním kole brazilských prezidentských voleb, ve druhém se střetne s Jaierem Bolsonarem. Zdroj: Profimedia, E15

Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva zvítězil v prvním kole brazilských prezidentských voleb, ve druhém se střetne s Jaierem Bolsonarem.
Ukrajinské síly postupují na východě i jihu.
Ukrajinské síly postupují na východě i jihu.
Britové plánují lodě k ochraně podmořské infrastruktury po poškození plynovodů Nord Stream (30. 9. 2022)
Britové plánují lodě k ochraně podmořské infrastruktury po poškození plynovodů Nord Stream (30. 9. 2022)
6
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 276. den roku, svátek má Bohumil, před 32 lety přestala existovat Německá demokratická republika a stala se součástí Spolkové republiky Německo a tím i Evropského společenství.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Lula da Silva vyhrál první kolo brazilských voleb, v duelu se střetne s Bolsonarem

V nedělním prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva, který porazil stávajícího krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Nezískal ale většinu hlasů, takže se 30. října uskuteční druhé kolo hlasování. Lula da Silva má po sečtení naprosté většiny volebních lístků přes 48 procent hlasů, jeho soupeř zpočátku vedl, ale nyní má kolem 43 procent.

„Boj pokračuje až do konečného vítězství,“ prohlásil v neděli večer místního času Lula da Silva. „My tyto volby vyhrajeme,“ dodal. Bolsonaro řekl, že „porazil lživé průzkumy“ a vyjádřil optimismus před druhým kolem hlasování.

✅ Ukrajinské síly postupují i na jihu země

Poté, co síly Kyjeva v neděli potvrdily vyčištění strategického města Lyman v Doněcké oblasti od okupantů, ohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj i postup na jihu. Potvrdil osvobození dvou vesnic v Chersonské oblasti. „Děkuji vojákům 129. brigády mého rodného města Kryvyj Rih, kteří se vyznamenali dobrými výsledky a osvobodili zejména Archanhelske a Myrolubivku,“ uvedl prezident.

Na sociálních sítích se v neděli večer objevily informace o panice v ruských řadách kvůli vojenské situaci v Chersonské oblasti a spekulovalo se o výrazném ukrajinském průlomu. Kyjev tyto dohady oficiálně nepotvrdil, naznačil však, že lze v tomto směru čekat úspěch.

✅ Británie bude mít lodě na ochranu plynovodů a kabelů

Spojené království pořídí dvě specializované lodi na ochranu infrastruktury na dně moří, jako jsou plynovody či kabely. Oznámil to ministr obrany Ben Wallace, podle kterého je po poškození plynovodu Nord Stream nutné více chránit tento druh infrastruktury. Wallace nepřímo naznačil, že za ním stojí Rusko, napsala agentura Reuters.

Nedávné stále nevyjasněné poškození plynovodu Nord Stream připomnělo, jak je britská ekonomika a infrastruktura citlivá na hybridní útoky. „Náš internet a naše energie jsou ve velké míře závislé na plynovodech a (podmořských) kabelech. A Rusko se netají tím, že má schopnosti zaútočit na takové cíle,“ dodal Wallace. První loď by měla začít působit v britském námořnictvu do konce příštího roku, další bude nutné teprve postavit.

✅ Panují obavy, že OPEC chce utlumit produkci

Ropa WTI mírně vzrostla na 82 dolarů za barel na základě náznaků, že aliance OPEC+ zvažuje tento týden snížení produkce o více než milion barelů denně, aby oživila klesající ceny. Snížení takového rozsahu by bylo největší od pandemie, definitivně se o něm rozhodne ve středu.

„Pokles cen ropy je pravděpodobně u konce,“ řekl Bloombergu Ed Moya, hlavní tržní analytik společnosti Oanda Group. Ropa šla přitom během tří měsíců do září dolů o čtvrtinu, protože zpomalující globální ekonomika utlumila poptávku. Výrazný pokles produkce může zhoršit vztahy Saúdské Arábie s Washingtonem, který dlouhodobě usiluje o to, aby na trhu byl dostatek suroviny.

Stane se dnes