Maďaři letos zadrželi 170 tisíc migrantů, Orbán chce urychlit stavbu plotu

Uprchlík využil nedokončeného plotu a dostal se do Maďarska

Uprchlík využil nedokončeného plotu a dostal se do Maďarska Zdroj: ctk/ap

Jen během pondělí hranice ze Srbska do Maďarska překročilo asi 2500 běženců, dalších 2700 uprchlíků dopadly maďarské úřady ve vnitrozemí. Celkem letos Maďarsko zadrželo takřka 170 tisíc běženců, kteří se přes tuto zemi snaží dostat do bohatších států Evropské unie.

Dnes oznámená policejní bilance uvádí, že letos bylo v zemi zadrženo 169 337 migrantů, cizinecký úřad jich zatím zaregistroval necelých 156 tisíc. Zástupce šéfa cizineckého úřadu Attila Kiss na tiskové konferenci řekl, že imigrační úředníci vyřizují azylové žádosti 24 hodin denně, aby nápor zvládli.

V pondělí policie na hranicích se Srbskem zadržela 2471 běženců, mezi kterými bylo i 660 dětí. Dalších více než 2700 lidí, kteří se při vstupu do země nepodrobili požadované registraci, policisté zadrželi na různých místech Maďarska. Dopadeno podle dnešního policejního prohlášení bylo také dvanáct údajných pašeráků lidí.

Z utečeneckého tábora v pondělí uprchla téměř tisícovka lidí, ti se poté po dálnici pěšky vydali do Budapešti, odkud pak chtěli pokračovat do Německa. Policie kvůli tomu z bezpečnostních důvodů na dálnici zastavila provoz. Dnes MTI informovala, že všichni běženci byli autobusy přepraveni zpět do zadržovacího zařízení a že policie při jejich transportu nemusela použít donucovací prostředky.

Maďarsko je hlavní tranzitní zemí na takzvané balkánské cestě, po které běženci proudí především do Německa a Švédska. Maďarský premiér Viktor Orbán chce příliv běženců do země zastavit pohraničním plotem, který vzniká na hranicích se Srbskem. Dokončena již byla „žiletková bariéra“, která je nyní rozšiřována o zhruba čtyři metry vysoký plot.

Staveniště si v pondělí Orbán v rámci neohlášené inspekce prohlédl. Kvůli nespokojenosti premiéra s tempem stavby plotu následně rezignoval ministr obrany Csaba Hende. Dnešní vydání maďarského provládního listu Magyar Idők uvádí, že premiér chce budování bariéry urychlit nasazením dalších pracovních sil. Plot staví armáda.