Uprchlická krize? Je to německý, ne evropský problém, tvrdí Orbán

Migranti před maďarským nádražím Keleti

Migranti před maďarským nádražím Keleti Zdroj: ctk/ap

Maďarský premiér Viktor Orbán v Bruselu obhajoval přístup své země k řešení nynější migrační krize. Budapešť se podle něj jen snaží plnit nyní platná evropská pravidla a za tuto svou snahu by neměla být kritizována. Jednoznačně ale krizi označil ne za evropský, ale především za německý problém. Německé politiky jeho slova popudila.

„My Maďaři se bojíme, lidé v Evropě se bojí, protože vidíme, že evropští lídři, včetně premiérů, nejsou schopni kontrolovat situaci,“ prohlásil Orbán. Maďarsko v současné době složitě řeší situaci, kdy se přes jeho území desetitisíce lidí snaží dostat především právě do Německa.

„Není to evropský problém. Je to německý problém. Nikdo nechce zůstat v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku nebo Estonsku. Všichni (uprchlíci) se chtějí dostat do Německa,“ prohlásil před novináři maďarský premiér.

Jeho slova tak byla v jasném kontrastu s vyjádřeními šéfa europarlamentu Schulze, podle kterého by také Maďarsko bylo v lepší situaci, kdyby přispělo k nalezení a prosazení celoevropského řešení krize.

Orbán upozornil, že už Turecko nebo Srbsko jsou pro uprchlíky z Blízkého Východu bezpečné země. EU by proto - i z morálních důvodů - podle něj neměla vzbuzovat falešné naděje a dávat najevo připravenost přijmout úplně každého. „Prosím nejezděte. Proč musíte cestovat z Turecka do Evropy? Turecko je bezpečné, zůstaňte tam. Přijet je riziko a nemůžeme zaručit, že vás skutečně přijmeme,“ vzkázal z Bruselu maďarský premiér.

Podle Orbána jsou evropská pravidla týkající se ochrany hranic, jako je schengenský kodex či dublinská dohoda, velmi jasná. „Jednoznačně říkají, že kontrola hranice je odpovědností a věcí těch zemí, které jsou na vnějších hranicích schengenské zóny. Maďarsko takovou zemí je,“ upozornil premiér země, která na hranici se sousedním Srbskem kvůli migrantům postavila bariéru z ostnatého drátu.

Od 15. září také podle něj začnou platit Budapeští nedávno přijatá nová pravidla, která prý vytvoří „novou situaci“. Postupně by se tak prý mělo podařit situaci zvládnout. Orbán dodal, že Maďarsko nemůže opustit nikdo, kdo nebyl řádným způsobem úřady registrován tak, jak na tom údajně trvá například německá kancléřka Angela Merkelová.

Držte se dohod, zní z Německa

Německé politiky Orbánův výrob pobouřil. Zástupci všech vládních stran maďarského premiéra odsoudili, podle nich jsou jeho vyjádření cynická a zpochybňují fungování Evropské unie. Řešení současné situace je podle nich možné jedině na celoevropské úrovni.

Pokud Maďarsko zpochybňuje dublinskou dohodu, pak se musíme začít vážně bavit o fungování celé Evropské unie

Šéf poslanců Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Merkelové Volker Kauder se proti Orbánovým slovům ohradil. „To, kam uprchlíci chtějí, je jedna věc. Ale stále platí dublinský systém, podle kterého se musí zaregistrovat v první bezpečné zemi, do které přijdou. A tam také mají zůstat,“ řekl Kauder novinářům po jednání poslaneckého klubu CDU.

„Pokud Maďarsko zpochybňuje dublinskou dohodu, pak se musíme začít vážně bavit o fungování celé Evropské unie,“ uvedl rovněž Kauders. Podle něj má situace s uprchlíky takový rozměr, že je třeba, aby ji EU řešila společně.

Nemůžeme vše vyřešit sami

Také bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) odmítá Orbánovy výroky o imigraci jako německém problému. „Německý azylový systém nemůže vyřešit všechny problémy světa,“ řekla šéfka poslanců CSU Gerda Hasselfeldtová. Varovala také, že němečtí úředníci, ale i dobrovolníci pomáhající běžencům, mohou být brzy přívalem imigrantů přetíženi.

Orbánova slova kritizovala i německá vládní sociální demokracie (SPD). „Když pan Orbán říká, že uprchlíci jsou německý problém, protože se v Německu s běženci slušně zachází, je to cynický způsob uvažování,“ řekl šéf novinářům poslanců SPD Thomas Oppermann. Podle něj se EU kvůli uprchlické krizi začíná tříštit a je třeba, aby rychle nalezla společný způsob, jak na situaci reagovat.

Přes Maďarsko se snaží desítky tisíc lidí dostat do Německa. V pondělí Budapešť umožnila části běženců odjet vlaky přes Rakousko do Mnichova, po tlaku německé vlády ale další takové odjezdy začala znovu znemožňovat.

Šašek provokuje: Vítejte ve Vyšehradu

Změní drastický snímek postoj Evropy k migrantům? ptají se britská média