Maďarsko chystá prodloužení drátěné bariéry u hranic Chorvatska

Maďarsko postavilo před migranty plot

Maďarsko postavilo před migranty plot Zdroj: CTK

Maďarsko připravuje instalaci bariéry s žiletkovým drátem na dalším úseku hranice s Chorvatskem, a sice v župě Zala. Informovala o tom agentura MTI s odvoláním na sdělení vládního pověřence Csaby Rigóa.

Toto rozhodnutí bylo vynuceno realizací „plánu C“ chorvatské vlády, jehož součástí je posílání migrantů do Maďarska přes „zelenou hranici“, řekl mimo jiné Rigó. Upřesnil také, že maďarsko-chorvatská hranice je v župě Zala dlouhá 42 kilometrů, přičemž 24 kilometrů tvoří přirozenou hraniční bariéru řeka Mura.

Maďarská státní televize M1 hlásila, že dnes odpoledne bylo z obce Zákány na chorvatské hranici převezeno na shromaždiště ve městech Szentgotthárd a Vámosszabadi u západních hranic země dalších 1500 migrantů. Je prý mezi nimi hodně rodin s malými dětmi.

Maďarsko vybudovalo plot na hranicích se Srbskem ve snaze zastavit příval migrantů utíkajících z Blízkého východu, Asie a Afriky před válečnými konflikty nebo bídou do západní Evropy. Opatření skutečně zafungovalo, ale jen krátkodobě, protože uprchlíci zamířili ze Srbska do Chorvatska, přes které se opět dostávají na maďarské území.

Maďarský parlament dnes schválil zákon, který umožňuje zapojení armády do ochrany hranic nejen se Srbskem, ale také s Chorvatskem.