Maďarsko má podle FBI zadržet saúdského miliardáře, který si v Budapešti koupil vilu. Orbán je ale proti

Viktor Orbán, Maďarsko

Viktor Orbán, Maďarsko Zdroj: reuters

Viktor Orbán
2
Fotogalerie

Maďarské úřady by měly zadržet saúdskoarabského miliardáře Ghaitha Pharaona, který v sousedství předsedy vlády Viktora Orbána v Budapešti nedávno koupil vilu. Zájem o něj mají Spojené státy, které na něj už začátkem 90. let vydaly mezinárodní zatykač. Podle maďarského premiéra jde ale o manipulace amerických tajných služeb.

Americké velvyslanectví v Budapešti podle internetového vydání týdeníku hvg.hu potvrdilo, že po Pharaonovi pátrá americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a rovněž Interpol. Dodalo, že Spojené státy a Maďarsko mají uzavřenou dohodu o vydávání osob k trestnímu stíhání a jestliže maďarský stát má o hledaném informace, měl by o nich vyrozumět příslušné úřady.

Zatykač vydaný ve Spojených státech se týká podezření z účasti na různých hospodářských deliktech. Pharaon získal nelegálně kontrolu nad dvěma americkými bankami a byl kvůli tomu obžalován z podvodu a ze spiknutí s vydíráním. Přestože zaplatil velkou pokutu i značnou částku v rámci dohody s likvidátory obou bank, které zkrachovaly, trestní stíhání nebylo v USA zastaveno.

Maďarská vláda, přestože o těchto skutečnostech věděla, podle investigativního zpravodajského portálu Atlatszo.hu vydala Pharaonovi vízum a státní exportní společnost MNKH s ním navázala obchodní kontakty.

Orbán při interpelacích v parlamentu na dotazy opozičních poslanců ohledně kontroverzního saúdskoarabského podnikatele a jeho kontaktů s premiérovým zetěm Istvánem Tiborczem odpověděl, že jde o "manipulace amerických tajných služeb". Podle předsedy vlády je nepochopitelné, že by FBI nemohla 25 let vypátrat nějakou hledanou osobu. Diskusi uzavřel prohlášením, že Pharaon nepředstavuje pro Maďarsko žádnou bezpečnostní hrozbu.