Maďarský plot migranty nezastavil, policejní posily vyšle do země i Polsko

Maďarská hranice

Maďarská hranice Zdroj: ctk/ap

Polsko pošle do Maďarska asi 70 pohraničních policistů a vybavení, aby pomohlo Budapešti zvládnout složitou situaci na hranici se Srbskem zaplavené přílivem imigrantů. Kritizovaný plot, který Maďarsko postavilo na této hranici, sice počet lidí proudících balkánskou cestou do země snížil, ale nezastavil.

„Posíláme pět vysoce specializovaných vozů s výbavou na noční vidění, což umožní kontrolu celé hranice (se Srbskem),“ citovala dnes Kopaczovou agentura PAP. Maďarsku bude k dispozici také asi sedm desítek pohraničních policistů a několik dalších vozů bez specializované výbavy.

Do Maďarska se podle statistik Budapešti letos do září bez potřebných dokladů dostalo 204 tisíc lidí, což je třináctinásobný nárůst oproti loňsku.

V zemi už od čtvrtka působí skupina 21 českých vojáků, především řidiči a obsluha techniky s pěti vozy Tatra. ČR či Slovensko rovněž Maďarsku nabídly vyslání desítek policistů.

Polsko podle premiérky hodlá přispět i ke zvýšení akceschopnosti evropské pohraniční agentury Frontex vyhrazením dalších 40 lidí. Stejný počet úředníků do ní Polsko v souvislosti s migrační krizí už zapojilo.