Madrid plánuje tvrdé postihy pro žebráky

Stanové městečko na náměstí Puerta del Sol v Madridu

Stanové městečko na náměstí Puerta del Sol v Madridu Zdroj: CTK/AP

Madrid, hlavní a také nejzadluženější město Španělska, si chce zvýšit prestiž a povzbudit ochabující zájem turistů. Radnice se proto rozhodla vyhnat z ulic žebráky, pouliční prodejce, čističe bot či umývače skel u automobilů. Od příštího roku jim budou vyměřovány velmi vysoké pokuty. Snaha radnice však vyvolává otázku, kde nejchudší lidé vezmou 750 eur na zaplacení pokuty.

Čtyři roky hospodářské krize zasáhly téměř všechna španělská města. Co se financí týče, je na tom nejhůře Madrid. Hlavní město nabralo dluh 7,4 miliardy eur. Jedním z důvodů jsou i nenaplněné ambice na pořádání olympijských her a s tím spojený stavební boom, který se neúnosně prodražil. Navíc se Madrid potýká s propadem cestovního ruchu, který se podle serveru Welt.de jen v srpnu snížil o více než pětinu. Za pokles zájmu turistů však podle opozice na radnici nemohou jen žebráci, ale například zvýšení poplatků na letiši, či rušení řady kulturních akcí.

Starostka Madridu Ana Botella, manželka bývalého premiéra José María Aznara, však vidí situaci jinak. Vyhlásila válku úpadku města a s tím spojené prezentaci chudoby na ulicích. Pouliční prodej či žebrání bude město od příštího roku pokutovat 750 eury ( 18 750 korunami).

Pro rodiče, kteří pošlou na ulici žebrat své děti, je navíc připravena pokuta 75 tisíc korun. Mnoho občanů v Madridu si již podle serveru Welt.de začalo otázku kde tito lidé, zejména přistěhovalci, kteří táboří pod mosty nebo v chudinských čtvrtích, získají peníze na případnou pokutu. Či zda v případě nezaplacení bude následovat pro přistěhovalce vystěhování ze země.