Makedonie mění svůj název, dlouholetý spor s Řeckem se dočká uklidnění

Řekové a Makedonci podepsali dohodu o názvu makedonského státu

Řekové a Makedonci podepsali dohodu o názvu makedonského státu Zdroj: ČTK

Ministři zahraničí Řecka a Makedonie dnes podepsali dohodu o názvu makedonského státu. Obě země se kvůli tomu dlouhá léta svářily a Řecko blokovalo zahájení přístupových rozhovorů Skopje s Evropskou unií a pozvání Makedonců do Severoatlantické aliance. Makedonie, která byla součástí někdejší Jugoslávie, nyní bude používat kompromisní název Republika Severní Makedonie.

Název Makedonie Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie v roce 1991 a vyvolalo letitý spor s Řeckem. Řekové totiž považují název sousední země za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. V mezinárodním styku, včetně OSN, se nyní používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Atény a Skopje vedly spor také ohledně symbolů, jež se objevily na makedonském státním znaku a vlajce.

Podpisu dohody dnes přihlíželi šéfové vlád obou zemí. Politici se sešli ve vsi Psarades na řeckém břehu Prespanského jezera, kterým prochází hranice mezi Řeckem a Makedonií i mezi Albánií. Makedonský premiér Zoran Zaev na schůzku doplul na motorovém člunu. Na břehu ho vřele přivítal jeho řecký protějšek Alexis Tsipras. "Naše země se musejí odvrátit od minulosti a dívat se do budoucnosti," řekl makedonský premiér. "Měli jsme odvahu udělat krok vpřed," prohlásil také Zaev.

Od poloviny 90. let ve sporu jako zprostředkovatel OSN působil americký diplomat Matthew Nimetz. Podpis dohody připadl na jeho 79. narozeniny, připomněla agentura APA.

Dohodu budou muset schválit jak řecký, tak makedonský parlament. Voliči v Makedonii o ní budou rozhodovat v referendu. V obou zemích budou mít podle médií vládní strany problémy ji v parlamentu prosadit. Kvůli smlouvě čelila Tsiprasova vláda návrhu opozice na vyslovení nedůvěry, poslanci ho však v sobotním hlasování zamítli. V Makedonii se proti dohodě staví prezident Ďorge Ivanov a nejsilnější parlamentní strana VMRO-DPMNE, která je v opozici.

Policie dnes uzavřela všechny příjezdy do vesnice Psarades, aby zabránila demonstrantům, aby vtrhli na místo, kde se slavnostní podpis konal. Protest pořádaný nacionalisty se odehrává na místě vzdáleném téměř 40 kilometrů, informovala agentura AP. V sobotu před budovou řeckého parlamentu protestovaly proti dohodě tisíce lidí. Na adresu vlády v Aténách demonstranti křičeli "Zrádci, zrádci".

Podle průzkumu, který v sobotu zveřejnil řecký list Proto Thema, má k dohodě výhrady 70 procent dotázaných, napsala agentura Reuters.