Malajsie pošle na Ukrajinu vyšetřovatele, vláda zná okolnosti pádu letadla

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Malajsijská vláda prý má k dispozici přesvědčivou zprávu tajné služby, která vysvětluje sestřelení letadla Malaysia Airlines v polovině července na východě Ukrajiny. Potřebuje ale získat důkazový materiál, a to ještě před zimou, než ho povětrnostní podmínky zničí. Malajsie chce proto poslat na Ukrajinu skupinu vyšetřovatelů, kteří ohledají místo tragédie.

Stroj na lince z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se zřítil 17. července nad oblastí kontrolovanou proruskými separatisty. V jeho troskách zahynulo 298 lidí, hlavně Nizozemců. Letoun byl podle všeho sestřelen protiletadlovou raketou, přičemž Západ a Kyjev z jejího vypálení obviňují povstalce.

Ohledání místa neštěstí bylo začátkem srpna přerušeno kvůli bojům, které se odehrávaly v těsné blízkosti vraku.

„Máme velký zájem dostat se na místo, než začne zima. Potřebujeme několik týdnů na vyhledání částí těl a také fyzických důkazů. Jakmile bude tato část vyšetřování ukončena, zaměříme se na otázku, kdo je za tento krutý čin odpovědný,“ sdělil malajsijský premiér Najib Abdul Razak.

Vyšetřování koordinuje Nizozemsko

Dosud nalezené části těl byly k ohledání převezeny do Nizozemska, ale zatím bylo identifikováno pouze 183 osob. Vyšetřování incidentu koordinuje Nizozemsko a kromě Malajsie se procesu účastní také Ukrajina, Austrálie a Belgie.

Na palubě stroje byli občasné deseti zemí. Nizozemské úřady mají předběžnou zprávy o vyšetřování zveřejnit v úterý. Má popsat pravděpodobný sled událostí 17. července, avšak neoznačí viníka.