Malajsijské letadlo sestřelili Ukrajinci, máme nové důkazy, tvrdí Moskva

trosky sestřeleného letounu MH17

trosky sestřeleného letounu MH17 Zdroj: CTK

Mezinárodní tým vyšetřovatelů na místě pádu letu MH17
Trosky letadla tragického letu MH17 dorazily z Ukrajiny do Holandska
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
14
Fotogalerie

Ruské ministerstvo obrany představilo novou verzi tragédie letu MH17, podle níž sestřelila malajsijský boeing s téměř třemi stovkami lidí na palubě v roce 2014 nad východní Ukrajinou ukrajinská raketa Buk. Předseda ukrajinského parlamentu Andrij Parubyj ruskou verzi odmítl jako „další fake“, tedy falešnou zprávu. Mezinárodní vyšetřovatelé letos na jaře připsali tragédii Rusům.

Ruské ministerstvo představilo „nově odhalené okolnosti. Náčelník hlavní správy pro rakety a dělostřelectvo Nikolaj Paršin uvedl, že raketa, jejíž střepiny zkoumali vyšetřovatelé, byla vyrobena v roce 1986 a v témže roce odeslána k raketové brigádě u Ternopilu. Po rozpadu Sovětského svazu byla tato jednotka přejmenována na 223. raketový pluk ozbrojených sil Ukrajiny, v současnosti dislokovaný u Lvova.

Ukrajina má podle mluvčího ruského ministerstva Igora Konašenkova na svědomí nejen sestřelení boeingu, ale i falšování důkazů. A to včetně videozáběrů zachycujících přepravu rakety Buk od ruské raketové brigády u Kurska k povstalcům v Donbasu na východě Ukrajiny. Konašenkov rovněž novinářům pustil audionahrávku, z níž podle něj vyplývá, že se ukrajinští důstojníci na cvičení v roce 2016 domlouvali, že by bylo záhodno „sestřelit ještě jeden malajsijský boeing“.

„Počítáme s tím, že tentokrát tým vyšetřovatelů přece jen bude věnovat pozornost důkazům, které jsme dnes představili, a nezpochybní jejich pravost,“ prohlásil Konašenkov. Dosavadní vyšetřování, přisuzující vinu Rusku, se podle něj opíralo o záběry z internetu, zatímco Rusko nyní předkládá konkrétní dokumenty.

V Kyjevě údajné nové ruské důkazy vyvolaly pobouření a posměch. Podle Parubyje jde o vylhanou zprávu, která jen zvýrazňuje potřebu posílit informační bezpečnost Ukrajiny. Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov je přesvědčen, že Moskva chce tímto krokem zakrýt vlastní vinu na tragédii, kterou potvrdili i nezávislí vyšetřovatelé. Údajné ruské důkazy označil za "špinavé výmysly".

Pád boeingu z letu MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpur 17. července 2014 nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě. Většinu cestujících tvořili Nizozemci, na palubě byli ale také Australané a občané dalších osmi zemí.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů pod vedením expertů z Nizozemska v květnu uvedl, že letadlo Boeing 777 sestřelila raketa Buk odpálená z mobilního odpalovacího zařízení, které patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany s posádkou v Kursku. Raketa byla odpálená z okolí obce Pervomajskyj jižně od města Snižne. Tento prostor byl tehdy a je i teď pod kontrolou proruských separatistů.

Nizozemsko a Austrálie viní ze smrti svých občanů Rusko, které odpovědnost stále odmítá a vinu připisuje ukrajinské armádě. Ruské ministerstvo obrany v minulosti například tvrdilo, že boeing sestřelil ukrajinský bitevník Su-25.