Manažeři MUS žádají o zproštění viny, prokurátor chce pětileté tresty

Jiří Diviš přichází k soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde pokračoval proces s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti.

Jiří Diviš přichází k soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde pokračoval proces s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti. Zdroj: ctk

Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) dnes požádali soud ve švýcarské Bellinzoně o zproštění viny. Chtějí také uvolnění zablokovaných peněz a náhradu soudních výloh. Advokáti manažerů se pro argumenty vydali i do poválečné historie.

Podle advokátů obžalovaných by se o náklady na řízení měly podělit švýčarská prokuratura a firma Czech Coal Services, která se k žalobě připojila jako poškozená strana. Manažeři žádají také odškodnění za utrpenou osobní újmu, jeho výši nechali na soudu.

Obhájci zpochybnili údajnou škodu způsobenou českému státu, protože bývalé Československo doly patřící MUS znárodnilo. Advokáti před soudem ve švýcarské Bellinzoně také tvrdili, že práva jejich klientů utrpěla, když prokuratura neobjektivně vybírala dokumenty k překladu do francouzštiny. Srovnávali také kauzu s aférou nigerijského diktátora Saniho Abachy a jeho peněz na švýcarských kontech.

Před soudem již druhý den přednášejí závěrečné řeči obhájci. V pondělí prokuratura navrhla Antonínu Koláčkovi, Marku Čmejlovi, Petru Krausovi, Jiřímu Divišovi a Oldřichu Klimeckému trest vězení pět let nepodmíněně a vysoké peněžní pokuty. Pro šestaosmdesátiletého Belgičana Jacquesa de Grootea žaloba žádá dva roky vězení podmíněně.

Mluví se o tom, že český stát utrpěl škodu, řekl dnes Divišův obhájce Reza Vafadar. „Ptal se ale někdo, jak český stát získal tyto doly, který patřil židovské rodině?“ prohlásil. Dodal, že doly byly po druhé světové válce znárodněny. MUS v listopadu 1993 spojením bývalých státních důlních podniků Komořany, Ležáky a Hlubina.

Marek Čmejla (uprostřed) odchází od soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde 15. května pokračoval proces s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Soud nyní projednává případy jen přítomných obžalovaných Jiřího Diviše, Marka Čmejly a Petra Krause. Zbývající tři, kteří do Bellinzony nepřijeli, byli obesláni na 10. června.Marek Čmejla (uprostřed) odchází od soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde 15. května pokračoval proces s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Soud nyní projednává případy jen přítomných obžalovaných Jiřího Diviše, Marka Čmejly a Petra Krause. Zbývající tři, kteří do Bellinzony nepřijeli, byli obesláni na 10. června. | ctkMarek Čmejla (uprostřed) odchází od soudu ve švýcarské Bellinzoně

Krausův advokát Jean-Luc Maradan se zaměřil na to, jak prokuratura během vyšetřování vybírala české dokumenty pro překlad do francouzštiny. Činila tak prý nedostatečně a v nepřeložených dokumentech mohou být odkazy na listiny, které by mohly obžalovaným pomoci.

Vafadar: Nešlo o spravedlnost, ale vydírání

Stejně tak prý vyšetřovatelé nedostatečně informovali obhajobu o plánovaných výsleších. Před výslechem 15 ministrů vlády někdejšího premiéra Miloše Zemana v září 2010 byla obhajoba upozorněna jen týden dopředu, zatímco švýcarskou prokuraturu její český protějšek informoval už v červnu. Tím vším byla porušena práva obžalovaných, řekl Maradan.

Vafadar hovořil i o genezi celé kauzy, když se na konci roku 2004 švýcarský finančník Alain Aboudaram obrátil na švýcarskou prokuraturu kvůli svému sporu o údajný dluh Jacquesa de Grootea. Švýcarské úřady pak zahájily v červnu 2005 vyšetřování celé kauzy. Podle Vafadara nešlo Aboudaramovi o spravedlnost, ale o vydírání, když nabízel švýcarským úřadům informace o údajných nepravostech kolem MUS.

Kritizoval i expertní zprávy odborníků obžaloby Jeana-Claudea Gsponera a Jeana-Paula Abgottspona, ve kterých „není nic konkrétního, jen vzduch“. Gsponer navíc vychází výhradně ze zprávy soudního znalce Stanislava Vinklera, na jejímž základě české úřady celou věc odložily, řekl Vafadar.

Podle něj celá obžaloba spočívá na vratkých základech. Připomněl případ nigerijského diktátora Saniho Abachy. V roce 2005 švýcarské soudy rozhodly o vrácení 458 milionů dolarů z Abachových švýcarských účtů do Nigérie. Syn již mrtvého diktátora Abba Abacha byl pak před třemi lety odsouzen v nepřítomnosti švýcarským soudem ke dvěma letům vězení podmíněně.V Abachově případě existovaly skutečné důkazy, řekl Vafadar. V kauze MUS se navrhuje vyšší trest bez důkazů, prohlásil advokát.

Antonín Koláček, který je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), se dostavil 1. července k soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde začaly závěrečné řeči obžaloby a obhájců.Antonín Koláček, který je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), se dostavil 1. července k soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde začaly závěrečné řeči obžaloby a obhájců. | CTKAntonín Koláček, který je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti

Obhájce nepřítomného Oldřicha Klimeckého Pierre-Henri Gapany prohlásil, že obžalovaní většinou reagovali na vývoj událostí v zemi, kde byl obnoven kapitalismus teprve před několika lety. Odmítl tvrzení obžaloby, že šlo o promyšlený plán.

Aby mohli čelit nepříznivé ekonomické situaci, potřebovali MUS kontrolovat, řekl. Když šéf Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka svolal na 24. dubna 1998 mimořádnou valnou hromadu MUS, aby mohl odvolat vedení, včetně obžalovaných, podařilo se tento záměr podle Gapanyho zvrátit. Narážel na fakt, že se obžalovaným podařilo do valné hromady ve skrytu a za peníze MUS nabýt většího počtu akcií MUS, než vlastnil stát.

Jednání soudu v Bellinzoně se blíží závěru

Podle Gapanyho předpokládali, že do MUS vstoupí americký investor Stephen Norris a jeho společnost Appian. Když však Norris od svého záměru ustoupil, stáli před rozhodnutím, zda se zbavit svých akcií MUS nebo se snažit společnost ovládnout úplně nákupem státních akcií MUS, řekl.

Podle Gapanyho to potvrzuje dopis firmy Synergo Suisse patřící obžalovaným, který nabízí FNM, že buď státem určené společnosti odprodá svůj podíl MUS, nebo že naopak od státu odkoupí jeho podíl. Nicméně tento dopis je datován z 2. dubna 1998, tedy ještě před mimořádnou valnou hromadou, na které obžalovaní společnost ovládli, a před tím, než Norris údajně ustoupil od úmyslu investovat do MUS.

Jednání soudu v Bellinzoně se blíží závěru. Řeči obhajoby by měly skončit dnes. Po nich bude mít právo na odpověď prokuratura a ještě jednou, naposledy, bude moci reagovat obhajoba. Přelíčení uzavřou závěrečné řeči obžalovaných. Zatím se předpokládá, že by k tomu mohlo dojít už ve čtvrtek.