Manévry USA a Izraele začaly, zkouší se protiraketové střely

Odpal americké rakety Patriot

Odpal americké rakety Patriot Zdroj: wikimedia.org

Izrael a Spojené státy zahájily dnes na území židovského státu velké společné vojenské cvičení, které je podle Tel Avivu nejvýznamnější podobnou akcí v dosavadní vojenské spolupráci obou zemí. Izraelská armáda ujistila, že manévry s kódovým označením Austere Challenge 2012 (Tvrdá výzva 2012) nejsou reakcí na nějakou konkrétní událost v regionu.

Cvičení, které bylo připravováno dva roky, se oficiálně zaměřuje na protiraketovou obranu v rámci posilování stability regionu. Má trvat tři týdny a účastní se ho na 3500 amerických a tisícovka izraelských vojáků.

Testovat by se kromě jiného měly protiraketové střely Arrow 2, Iron Dome a Patriot. Podle izraelských médií bude také nasazen například izraelský křižník s protiraketovým systémem Aegis.

Izrael je častým terčem útoků raket, které odpalují islámští radikálové z palestinského pásma Gaza, a je na dostřel syrských raket a střel libanonského hnutí Hizballáh. Tel Aviv a Washington se však nejvíce obávají Íránu, který židovskému státu opakovaně pohrozil úderem. Obě země také dále obviňují islámský režim v Íránu, že se snaží vyvinout atomovou bombu, to ale Teherán kategoricky popírá.