Manželce bývalého čínského prominenta hrozí trest smrti

Ku Kchai-lai

Ku Kchai-lai Zdroj: chariweb.com

Po pouhých sedmi hodinách skončilo líčení s Ku Kchaj-laj, manželkou ambiciózního a donedávna úspěšného politika Po Si-Laje. Verdikt padne později, hrozí jí trest smrti v souvislosti s obžalobou z vraždy britského obchodníka.

Rychlost procesu který je označován jako politický posílila přesvědčení některých lidí, že obvinění souvisí se snahou odstavit Po Si-Laje od moci. Podle jiných názorů je naopak důkazem, že země přestává prominenty chránit před spravedlností. Vzhledem k blížící se obměně na nejvyšších stranických postech jde každopádně o mimořádně sledovaný proces.

Po Si-lajPo Si-laj | ctk

Po Si-laj

Význačná právnička údajně byznysmena Neila Heywooda otrávila po obchodní hádce s pomocí komplice. „Ku věřila, že Neil Heywood je hrozbou pro osobní bezpečnost jejího syna a rozhodli se ho zabít,“ řekl novinářům soudní úředník. Podle žaloby Brita opili a pak mu nalili jed do úst. Žena proti obvinění nic nenamítla. Právní experti věří, že Ku unikne nejvyššímu trestu a dostane dlouholetý žalář, jelikož soud uzná za polehčující okolnost obavu o potomka.

Listopadová smrt Heywooda byla zpočátku zdůvodněna srdeční zástavou. O vraždě se začalo hovořit až poté, co chtěl o čtyři měsíce později na americké ambasádě požádat o azyl policejní šéf města Čchung-čching, dříve pravá ruka Po Si-Laje. Promluvil tam o případu a jeho krytí.

„Nemůžu tomu uvěřit. Tahle kauza byla rozhodnutá předem,“ řekl novinářům muž, který přišel před soudní budovu vyjádřit podporu někdejšímu stranickému šéfovi Čchung-čchingu. Policie ho společně s jeho přítelem odvedla.

Po Si-Laj byl dlouho považovaný za horkého kandidáta na místo v devítičlenném stálém výboru politbyra, kvůli skandálu byl ale z politbyra vyloučen. Strana s ním vede zatím blíže nespecifikované disciplinární řízení, jež rovněž může skončit soudem.

Populistický politik se řadil k levému křídlu strany, roztrpčenému dopady hospodářských reforem. Hlásil s k odkazu Mao Ce-Tunga, pořádal monumentální akce a uživatelům mobilů nechával zasílat citáty revolucionáře. Jeho souputníci hovoří o spiknutí. Podle některých analytiků jeho pád přinejmenším vypovídá o dalším směřování země. „Po je představitelem neomaoismu. Jeho odstranění naznačuje konec neomaoismu a zachraňuje Čínu před obrovským historickým krokem zpět,“ uvedl hongkongský politický komentátor Čang-san I-jen .