Mayová: Díky smlouvě o brexitu získáme zpět kontrolu nad svými zákony, penězi a migrací

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová dnes v projevu k účastníkům výroční konference Konfederace britského průmyslu (CBI) hájila svůj brexitový plán. Uvedla, že věří, že se jí s Evropskou unií podaří dohodu o odchodu země z evropského bloku uzavřít, a že je odhodlána dovést brexit do zdárného konce. Připravená dohoda je podle ní dobrá a země po rozluce s evropským blokem získá zpět kontrolu nad svými zákony, penězi a migrací.

Občané členských zemí unie tak už podle Mayové „nebudou předbíhat ve frontě“ kvalifikované pracovníky ze třetích zemí, například „inženýry ze Sydney a softwarové vývojáře z Dillí“.

Mayová řekla, že brexitová smlouva, kterou minulý týden dohodli unijní a britští vyjednávači, ochrání i britské firmy, pro které je klíčový hladký pohyb zboží. Zajistí podle ní také spolupráci s EU v oblasti bezpečnosti.

Na otázku ohledně takzvané pojistky, jejímž cílem je zabránit přísným kontrolám na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, premiérka odpověděla, že toto řešení nakonec vůbec nemusí nastat. „Obě strany chtějí ambiciózní obchodní dohodu,“ dodala. Záložní plán by platil v případě, že se Londýn s EU nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů.

Text samotné smlouvy o vystoupení je v zásadě hotový. Dojednat zbývá především otázku, do kdy bude možné v případě potřeby prodloužit přechodné období, prozatím domluvené do konce roku 2020. Mayová ale dnes uvedla, že si prodloužení přechodného období nepřeje. Podle ní by mělo v každém případě skončit do příštích voleb, tedy do léta 2022.