Mayová mluvila tak rychle, že jí nebylo rozumět, píše Bloomberg. Jednání o brexitu stále váznou

Theresa Mayová na summitu EU

Theresa Mayová na summitu EU Zdroj: Reuters

Klíčové středeční vystoupení britské ministerské předsedkyně Theresy Mayové na summitu evropských lídrů k brexitu se příliš nepovedlo. Mnoho evropských státníků si po jeho skončení stěžovalo, že nepochopilo hlavní sdělení, píše agentura Bloomberg. Hlavním bodem rozporů stále zůstává otázka irské hranice.

Mayová měla 15 minut na to, aby představila svůj plán pro brexit. Během svého vystoupení ale působila velmi nervózně, mluvila rychle a mnoho přítomných evropských státníků z její řeči nepochopilo, s čím Velká Británie zasedá k jednacímu stolu.

Na následné neformální diskusi u večeře tak zástupci evropských zemí neřešili konkrétní plán Mayové, ale snažili se porozumět obsahu jejího projevu. Podle zdrojů Bloombergu například německá kancléřka Angela Merkelová poznamenala, že Mayové nerozuměla, ale že požádá o vysvětlení hlavního vyjednavače Evropské unie Michela Barniera.  

„Nevíme, co chtějí. Oni ani sami nevědí, co chtějí. A to je problém,“ řekla také litevská prezidentka Dalia Grybauskaitėová. Plán Velké Británie pro brexit podle ní stále zůstává „velkou záhadou“.

Prezidenti a premiéři sedmadvaceti zemí Evropské unie se během středeční večeře shodli na tom, že v listopadu nehodlají k otázce brexitu svolávat další mimořádný summit. Je tak pravděpodobné, že k definitivní dohodě dojde nejdříve v prosinci.

Británie by měla u EU oficiálně vystoupit 29. března 2019. Nejvýznamnější nedořečenou otázkou vzájemných vztahů je hraniční režim mezi Irskem a britským Severním Irskem. Rozhovory o této otázce zamrzly na koci minulého týdne, kdy Londýn odmítl předjednaný pracovní návrh.