Evropská unie má v Česku čím dál větší podporu, ukázal průzkum. Brexit působí jako varování

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Odchod Velké Británie z Evropské unie působí zřejmě jako odstrašující příklad. V ostatních zemích si myslí čím dál více obyvatel, že členství v EU je pozitivní. I v Česku její podpora roste, vyplývá to ze statistik Eurobarometr. 

Více než 62 procent Evropanů považuje členství své země v EU za přínosné. Podle statistik je to vůbec nejlepší výsledek za posledních 25 let. Vyčíst se to dá z nejnovějšího průzkumu Eurobarometru, který mapuje názory veřejnosti na EU napříč celou evropskou osmadvacítkou.

Černá čísla vykazují i Češi. Ve srovnání s ostatními zeměmi EU sice patří k největším euroskeptikům, výsledky průzkumu ale ukazují, že od loňského roku přibylo 10 procent lidí, kteří věří, že členství Česka v EU je pozitivní a má přínosy. Toto přesvědčení sdílí téměř dvě třetiny oslovených Čechů (64 procent), zatímco pro 42 procent nepředstavuje členství v EU ani dobrou, ani špatnou věc. Na celoevropské úrovni v prospěch členství v EU věří 68 procent, což je nejlepší výsledek od roku 1983, kdy se průzkum uskutečnil vůbec poprvé.

Z posledního Eurobarometru je navíc patrné, že téměř všechna čísla jsou lepší od referenda o vystoupení Spojeného království z EU, které proběhlo v roce 2016. Podle pracovníků Informační kanceláře Evropského parlamentu v ČR to svědčí o jediném: lidé na kontinentu se obávají toho, co brexit přinese. „Kvůli obtížným vyjednáváním tak zároveň roste povědomí o výhodách členství v EU,“ nabízejí vysvětlení.

V Bruselu dnes začíná zasedání Evropské rady, na které se sjíždějí premiéři a prezidenti členských zemí EU a kde se bude brexit probírat. Jednání ale zamrzla a podle všeho se zdá, že se je v brzké době nepodaří rozhýbat. Přitom čas běží a do reálného odchodu Velké Británie z EU zbývají měsíce. Podle pozorovatelů se tak každým dnem zvyšuje šance, že Londýn z evropské osmadvacítky odejde bez předem dojednané smlouvy. To by podle prognóz mnohých představovalo naplnění nejčernějšího scénáře.

Průzkum Eurobarometru se kromě spokojenosti se členstvím v EU věnoval také blížícím se volbám do Evropského parlamentu. Ty proběhnou v květnu příštího roku.

Jak už INFO.CZ dříve psalo, povědomí o eurovolbách není v Česku vysoké. Z jarního Eurobarometru vyplynulo, že pouze čtvrtina oslovených Čechů byla schopna správně určit jejich datum. Zájem o volby, v nichž si Česko zvolí 21 zástupců, přiznalo pouze 21 procent dotázaných. Na celoevropské úrovni se jednalo o skoro polovinu oslovených.

Celý článek čtěte na Info.cz >>>