Analýza: Mayová v Bruselu nepochodila. Nad brexitem převzali kontrolu lídři EU

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: profimedia

Theresa Mayová dostala na summitu unijních lídrů v Bruselu poslední šanci prosadit brexitovou dohodu v britském parlamentu. Její žádost prodloužit brexit do 30. června ale evropská sedmadvacítka smetla ze stolu. Namísto toho lídři EU britské premiérce nabídli dva jiné termíny – jeden pro případ, že dohoda přes poslance nějakým zázrakem projde, druhý přijde na řadu v případě krachu. Zatímco se Mayová upíná jen na protlačení dohody skrze parlament, Evropa plánuje cestu z patové situace, pokud poslanci smlouvu neschválí ani napotřetí. Žehlí tak krizi namísto britské premiérky, která navíc z Bruselu odjíždí s ostudou.

„Zítra ráno se vracím do Spojeného království a budu těžce pracovat na tom, abych získala podporu a podařilo se mi dohodu protlačit,“ řekla novinářům po skončení téměř osmihodinového jednání Theresa Mayová, která od unijních lídrů dostala čas navíc, její plán posunout termín brexitu do 30. června jí ale nevyšel. Po komplikovaných rozhovorech se prezidenti a premiéři unijních zemí shodli, že brexit – původně plánovaný na 29. března – bude odložen buď do 22. května, nebo do 12. dubna.

Na květnový odklad má dojít v případě, že Dolní sněmovna příští týden napotřetí schválí dohodu o podmínkách brexitu, kterou Mayová s Bruselem vyjednala, marně ale doma hledá podporu pro její schválení. Druhý termín, který zlomový okamžik brexitu posouvá o pouhých 14 dní dál, je pak navržen pro případ, že Mayová s odsouhlasením dohody opět neuspěje. Datum 12. dubna není zvoleno náhodou – je to totiž mezní datum pro přijetí rozhodnutí, že se Britové zúčastní voleb do Evropského parlamentu plánovaných na druhou polovinu května.

„Mayová nedostala to, co chtěla. Státy Evropské unie podle mě byly vůči britské premiérce zdrženlivé a i výsledek jednání je znakem vysoké opatrnosti členských zemí,“ komentuje pro INFO.CZ výsledek včerejšího jednání expert na EU z Masarykovy univerzity v Brně Ondřej Mocek.

„To, že má prodloužení dvě varianty a jeden z termínů byl stanoven na 12. dubna, tedy na nejzazší termín pro přípravu voleb do Evropského parlamentu, podle mého značí, že členské státy nevěří, že dohodu Mayová doma prosadí. Proto je termín stanoven na 12. dubna – v tento den Britové buď spustí volby do Evropského parlamentu, nebo natvrdo odejdou,“ dodává odborník, který zároveň působí v Asociaci pro mezinárodní otázky (AMO).

Zbytek článku se dočtete na stránkách Info.cz zde >>>