Merkelová: Evropská unie už je vícerychlostní, nemůže pořád čekat na všechny

Evropská unie je už nyní vícerychlostní a nemůže pořád čekat, až se do spolupráce zapojí všech 27 členských států. Při své návštěvě Prahy to na tiskové konferenci řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní musí ale pro všechny členy zůstat otevřena možnost účastnit se. Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že Česko je proevropská země a má velký zájem na tom, aby EU fungovala. Nesouhlasí s rozdělováním na státy V4 a zbytek sedmadvacítky.

Merkelová reagovala na Macronovo vyjádření, že by žádný členský stát neměl mít možnost blokovat ostatní, kteří chtějí rozvíjet Evropu. "Už dnes máme Evropu různých rychlostí. Například ČR ještě nemá euro a Slovensko už ho má (...) . Podporuji to, že nemůžeme vždy čekat na to, až bude všech 27 členských států spolupracovat. Důležité ale je, aby spolupráce byla otevřena ve všech oblastech. Nesmí existovat nějaká uzavřená skupina," uvedla německá spolková kancléřka.

Země visegrádské čtyřky, kterou tvoří ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, vystupují v EU v mnoha záležitostech společně. Často mají odlišný postoj než západní státy.

Podle Babiše není rozdělování sedmadvacítky na země V4 a ostatní správné. Předseda české vlády nesouhlasí s opakováním tvrzení, že visegrádské státy jsou "někde mimo". Zdůraznil, že ČR je proevropsky orientovaná. Babiš dodal, že pokud je kritický k evropskému rozpočtu, neznamená to, že by vystupoval proti společné Evropě. "Máme zájem, aby Evropa fungovala, aby nebyla rozdělená a společně jsme řešili problémy. Rozdělování na V4 a zbytek není správné a není podle mého názoru ani pravda," řekl český premiér.

Míní, že by EU měla řešit hlavně třeba otázku Schengenu a co nejdřív by do společného evropského prostoru měla zapojit Chorvatsko a Bulharsko.

Babiš chválil ekonomickou spolupráci s německými firmami, které v ČR investovaly nejen do výroby, ale i do vědy a výzkumu. Také německá kancléřka zmínila úzkou spolupráci a vzájemný obchod za desítky miliard eur.

Během jednání německé kancléřky s českým premiérem se v Gogolově ulici poblíž Kramářovy vily sešly asi dvě desítky podporovatelů Merkelové. Měli s sebou vlajky EU a transparent s nápisem "Yes to Europe, no to nationalism". Pár metrů od nich stála zhruba stejně početná skupina odpůrců političky s českou vlajkou.

Merkelová přijela do Prahy při příležitosti stého výročí založení Československé republiky. Čechům a Češkám k němu pogratulovala, 30. října se pak chystá poslat blahopřání i na Slovensko. "Po strašné historii, kdy nacistický režim Československo rozdělil, jsme rádi, že žijeme ve vzájemném přátelství," uvedla kancléřka.