Merkelová: Obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy se dotýká celého světa, věřím v její konec

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová věří v brzký konec obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy, neboť spory obou velmocí se dotýkají celého světa. Podle agentury Reuters to dnes prohlásila při své už dvanácté návštěvě Číny.

Německé firmy se ocitají uprostřed americko-čínského obchodního konfliktu, exportně orientovaná ekonomika země v letošním druhém čtvrtletí klesla kvůli slabému vývozu o 0,1 procenta a podle ekonomů směřuje do recese.

„Věříme, že se najde řešení obchodních sporů s USA, protože postihují všechny,“ řekla Merkelová po setkání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem.

Zatímco americký prezident Donald Trump tlačí americké firmy, aby omezily své působení v Číně, Merkelová chce naopak zahájit novou fázi vztahů Evropské unie s Pekingem a vyslovila se pro uzavření dohody o investicích.

Washington zavedl řadu celních opatření, která mají čelit údajným nepoctivým obchodním praktikám Číny. Evropští spojenci USA podle Reuters v zásadě sdílí Trumpovu kritiku Číny, ne však jeho způsob řešení v podobě celních tarifů.

Merkelová dnes také řekla, že je otevřená investicím čínských firem v Německu. Čínské představitele ale upozornila, že Německo prověřuje investice do určitých strategických odvětví a do kritické infrastruktury.

Čína doufá, že Německo přijme více čínských firem a uvolní omezení vývozu pro určité typy výrobků, reagoval prezident Li.

Německo, jehož obchodní výměna s Čínou činila loni téměř 200 miliard eur (5,2 bilionů korun) a letos směřuje k podobnému výsledku, bude ve druhé polovině roku 2020 předsedat Evropské unii. Při té příležitosti Merkelová plánuje uspořádat summit EU-Čína, kde by měl blok demonstrovat společný postup vůči druhé největší ekonomice světa. Zatím poslední summit EU-Čína se v Bruselu uskutečnil letos v dubnu, byl v pořadí 21. podobnou schůzkou.

Peking ovšem zatím uzavírá spíše dvoustranné dohody s jednotlivými zeměmi EU, které přistoupily na účast v jeho globálním projektu nové Hedvábné stezky. Prosazuje také vlastní iniciativu 16+1, jejíž účastnické země ze střední a východní Evropy - včetně České republiky - se s čínskými partnery sešly naposledy letos v dubnu v chorvatském Dubrovniku. Německo se na této platformě nepodílí.

Během nynější německé návštěvy v Pekingu podepsalo několik společností dohody se svými čínskými partnery. Jednou z nich je evropský výrobce letadel Airbus, který bude společně s čínskou firmou AVIC Aircraft Corporation montovat v Číně letouny A320. Německá pojišťovna Allianz uzavřela dohodu o užší spolupráci s Čínskou bankou (Bank of China). Strojírenský gigant Siemens podepsal s čínskou státní korporací SPIC memorandum o porozumění ohledně vývoje plynových turbín a součinnosti při využití technologií na bázi vodíku.

Nedlouho před cestou Merkelové do Číny vyzvali kancléřku přední hongkongští aktivisté, aby si vzpomněla na život v autoritářské NDR a na jednání s čínskými představiteli podpořila demonstrace za svobodu, které se v někdejší britské kolonii konají již několik měsíců.

„Zdůraznila jsem, že občanům Hongkongu musejí být zajištěna jejich práva a svobody,“ řekla Merkelová po schůzce s prezidentem. „V současné situaci je nutné předejít násilí, pomůže jedině dialog. Objevují se náznaky, že správkyně Hongkongu tento dialog zahájí. Doufám, že se tak stane,“ dodala kancléřka.