Merkelová: Řešení migrace rozhodne o přežití Evropské unie

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Postup při řešení problému migrace rozhodne o tom, zda přetrvá Evropská unie. Podle agentury DPA to řekla německá kancléřka Angela Merkelová během debaty Spolkového sněmu k rozpočtu na rok 2018. Dodala, že je potřeba právně přijatelná, realistická a solidární odpověď, která nebude přetěžovat lidi.

"Musí existovat větší pořádek ve všech způsobech migrace, aby lidé věřili, že právo a pořádek budou prosazeny," prohlásila šéfka německé vlády.

Připomněla přitom, že na summitu EU minulý týden v Bruselu se všichni přes různé názory na problém migrace shodli v tom, že ho nemohou řešit jednotlivé země samy, nýbrž, že "je to úkol, který se týká všech".

Merkelová také uvedla, že množství lidí, kteří se na člunech dostávají do Evropy přes Středozemní moře, pokleslo o 95 procent. Přesto, jak dodala, se musí posílit ochrana vnějších evropských hranic. Slíbila přitom, že Německo k tomu svým dílem přispěje.

I dnes ovšem zazněla ve Spolkovém sněmu na adresu kancléřky kritika za její dosavadní přístup k migračnímu problému.

Šéfka frakce extremistické a zároveň nejsilnější opoziční strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová Merkelovou obvinila, že její trvání na liberální migrační politice rozdělila Německo i Evropu.

"Německo se pod vaší vládou stalo motorem a stabilizátorem chaosu," řekla opoziční politička. "Ukončete tu tragédii a prosím, odstupte!" vyzvala Merkelovou.