Merkelová: S Asadem spolupracovat nebudeme. Uprchlíci utíkají před ním

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/ap

Německá kancléřka Angela Merkelová vylučuje jakoukoli spolupráci se syrským prezidentem Bašárem Asadem v boji proti radikálům z Islámského státu. "Mezinárodní aliance proti IS nezahrnuje Asada a jeho jednotky. Nezapomínáme, že většina uprchlíků, která k nám přišla, uprchla před Asadem," zdůraznila Merkelová v rozhovoru, který dnes otiskl list Augsburger Allgemeine.

„Pokračuje (Asad) ve shazování barelových bomb na vlastní lidi. V čele státu nemá budoucnost,“ řekla premiérka, která nicméně současně vybídla k politickému řešení konfliktu mezi režimem a jeho odpůrci.

V reakci na teroristické útoky v Paříži ze 13. listopadu se Německo rozhodlo zapojit se do koalice bombardující pozice IS v Sýrii. Tento týden na základnu v jižním Turecku vyslalo první vojáky, jakož i první průzkumná letadla. Německé stroje se ale nezúčastní přímo náletů a němečtí vojáci se ani nezúčastní pozemních bojů. Součástí koalice jsou Spojené státy, Francie, Turecko a několik arabských zemí.

Kancléřka v interview hájila své odmítání uzavřít německé hranice před přílivem uprchlíků, jakkoli čelí rostoucí kritice jak ve své vlastní straně, tak v Evropě. „Pracuji na zmenšení počtu (migrantů přicházejících do Německa), ale je iluzí si myslet, že problém uprchlíků lze vyřešit na německo-rakouské hranici. Velké uprchlické vlny mohou být vyřešeny jen mezinárodní spoluprací,“ řekla.

Ochrana hranic

Příliv uprchlíků by podle Merkelové měl být zvládnut za pomoci lepší ochrany vnějších hranic Evropské unie a zlepšením spolupráce s Tureckem, odkud přichází většina Syřanů prchajících před válkou ve své vlasti do Evropy. Dohoda v tomto směru na summitu EU, jakož i vyřešení konfliktů v Sýrii a Libyi jsou podle kancléřky klíčové pro zachování volného pohybu lidí po Evropě.

V Evropě i v kancléřčině vlastní straně znějí názory, že právě vstřícnost Merkelové k uprchlíkům vyvolala příliv statisíců migrantů. Nicméně kancléřka nadále soudí, že není možné uměle omezovat počet přistěhovalců. „Kdybych jako kancléřka stanovila nějaký limit (na přistěhovalce) a tento limit by se nerespektoval, protože by přišlo více lidí, nemohla bych dodržet svůj slib a problém by se zvětšil, a ne zmenšil,“ zdůraznila.