Migrace je jedním z dominantních témat nizozemského předsednictví

Mark Rutte

Mark Rutte Zdroj: reuters

Čtyři základní oblasti priorit si pro své nynější půlroční předsednictví v Evropské unii určilo Nizozemsko. Pomyslné žezlo země převzala na počátku roku od Lucemburska. Vláda premiéra Franka Rutteho se chce soustředit například na problematiku migrace a bezpečnosti, ale také zdůrazňuje rozumné hospodaření a snahu udržet silnou eurozónu.

V oblasti migrace předsednictví zdůrazňuje také potřebu férovějšího rozložení zátěže, kterou představují tisíce přicházejících imigrantů, což je koncept, který řada zemí unie vnímá velmi zdrženlivě. Přerozdělování žadatelů o azyl odmítá mimo jiné Slovensko, které v polovině roku od Nizozemska předsednickou roli přebírá.

Do poloviny roku, tedy „pod holandskou taktovkou“ by měly členské země EU zaujmout postoj k nedávnému návrhu Evropské komise na zřízení Evropské pohraniční a námořní stráže. Kontroverzním bodem je představa, že tato síla bude moci na území členské země zasahovat i bez jejího souhlasu.

Lepšího přijetí by se uprchlíkům mělo podle názoru nizozemského předsednictví ale dostávat rovnou v krizových regionech. Unie by proto měla na mezinárodním poli působit aktivně a jednotně. „Nizozemsko chce, aby se EU soustředila na to, co je důležité pro evropské občany i podnikatele. Prioritami jsou prosperita, svoboda a bezpečnost,“ uvádí nová předsednická země na speciálně zřízených internetových stránkách.

Formální start předsednictví až ve čtvrtek

Evropská komise ve čtvrtek navštíví Haag a Amsterodam a předsednictví tak formálně odstartuje. Právě v Amsterodamu, v tamním národním námořním muzeu, se bude v příštích šesti měsících konat většina neformálních schůzek zástupců zemí EU na politických i pracovních úrovních. Holandský zástupce bude půl roku předsedat také pravidelným jednáním ministrů členských zemí v Bruselu a v Lucemburku. Pro skoro sedmnáctimilionové Nizozemsko není šéfování unii novinkou, země je předsednickou zemí už podvanácté.

V ekonomické oblasti hodlá Nizozemsko zdůrazňovat potřebu pokračovat v práci započaté reformami z minulých let. Předsednická země by také ráda zahájila diskusi o nové podobě víceletého unijního rozpočtu.

„Nizozemsko si přeje, aby EU uzavírala na budoucnost orientované, vyvážené obchodní smlouvy, ale také lépe chránila zaměstnance,“ uvádí web předsednictví. V příštím roce by měla být například dokončena jednání o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě mezi EU a USA. Nizozemské předsednictví také zdůrazňuje význam na budoucnost orientované klimatické a energetické politiky a chce prosazovat vznik evropské Energetické unie.