Miliardář Slim: Pracovat by se mělo jen tři dny v týdnu

Bill Gates a Carlos Slim Helú, miliardáři, kterým patří první dvě příčky v žebříčku nejbohatších lidí na světě

Bill Gates a Carlos Slim Helú, miliardáři, kterým patří první dvě příčky v žebříčku nejbohatších lidí na světě Zdroj: reuters

Mexický miliardář Carlos Slim Helú má recept na zlepšení ekonomiky i životů zaměstnanců - navrhnul třídenní pracovní týden. Více času na relaxaci by pak vyvážila deseti až jedenáctihodinová pracovní doba. Zaměstnavatelé by pak mohli směny svých lidí rozprostřít do celého týdne. Slim to uvedl na konferenci v Paraguayském Asuncionu.

„S třídenním pracovním týdnem bychom měli více času na odpočinek, pro vyšší kvalitu života,“ citují miliardářova slova Financial Times a dodávají, že Slim by zároveň posunul odchod do důchodu k hranici 70 či 75 let.

Slim za svůj majetek vděčí telekomunikační společnosti Telemex a těžební firmě Minera Frisco. Jeho těžařský byznys ale za loňský rok utrpěl poloviční ztrátu hodnoty kvůli klesající ceně zlata a mědi. Proto se jeho majetek smrsknul zhruba o miliardu na 79 miliard dolarů a v přehledu nejbohatších lidí světa časopisu Forbes spadnul po čtyřech letech na druhé místo za Billa Gatese. Jeho majetek americký magazín odhaduje na 80 miliard. V závislosti na hodnotě akcií jejich firem se však jejich jmění mění tak, že se o první místo doslova přetahují.

Kratší pracovní týden vyhovuje i šéfovi Googlu

Podle americké společnosti CBS podpořil návrh kratšího pracovního týdne i šéf Googlu Larry Page. Britský deník Guardian zase připomíná, že ve Slimově Telmexu už se změnami pracovní doby začali. Zaměstnanci, kteří do firmy nastoupili už jako náctiletí mají podle nových smluv možnost odejít do důchodu dříve. Kdo chce zůstat déle, udrží si stejný plat a pracovat bude jen čtyři dny v týdnu.

Čtyřdenní pracovní týden už zavedly i některé společnosti v Austrálii. Mezi přínosy takového kroku se podle jeho zastánců počítá zlepšení zdravotního stavu zaměstnanců i dopadů na životní prostředí.