Miliony Američanů přijdou o koronavirovou podporu. Končí stávka německých železničářů

Milionům Američanů končí mimořádná podpora v nezaměstnanosti, která byla zavedena kvůli koronavirové pandemii.

Milionům Američanů končí mimořádná podpora v nezaměstnanosti, která byla zavedena kvůli koronavirové pandemii. Zdroj: Koláž E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Konec podpory v USA 

Miliony nezaměstnaných Američanů přestaly ode dneška čerpat mimořádnou podporu v nezaměstnanosti. Skončily totiž tři programy, které zákonodárci schválili v reakci na pandemii. Americká ekonomika se z pandemie rychle vzpamatovává, počet zaměstnaných je však stále nižší než před jejím začátkem.

Dnes skončily dva programy podpory lidem, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní či dříve pracovali jako osoby samostatně výdělečně činné. Podle CNN konec těchto programů znamená výpadek v příjmech pro zhruba osm milionů lidí. Dalších 2,7 milionu lidí ztratí federální podporu ve výši 300 dolarů týdně, která taktéž zaniká. Mohou však čerpat pomoc na úrovni jednotlivých států.

Administrativa Joea Bidena vyzvala americké státy, aby prodloužily programy, které končí, na místní úrovni. Žádný ze států ale ke kroku nepřistoupil. Některé naopak využily možnosti vyvázat se z programů poté, co v médiích zazněly od podnikatelů stížnosti, že nedokážou najít zaměstnance, což byl údajně důsledek štědrých podpor.

Končí stávka německých železničářů

Po téměř šestidenní stávce strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn se dnes opět rozjely vlaky podle běžného jízdního řádu. Pro miliony cestujících v Německu a také pro podniky spoléhající na zásobování po železnici to znamená úlevu. DB ráno ohlásily, že vlaky se bez komplikací daří vypravovat. Odborový svaz chce stávkami dosáhnout ještě letos zvýšení mezd o 1,4 procenta a v nadcházejícím roce o dalších 1,8 procenta. Požaduje také jednorázový příspěvek 600 eur (zhruba 15 300 korun) kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19. 

Kvůli stávce nejezdily ani přímé vlaky mezi Berlínem a Prahou, na trati do České republiky vlaky začínaly a končily v Drážďanech. Protest zahájili minulý týden ve středu strojvedoucí nákladních vlaků, ve čtvrtek se k nim přidali jejich kolegové z osobní dopravy. 

Z trhů a burz

Evropské akcie se přiblížily rekordu

Evropské akcie včera zpevnily a uzavřely poblíž rekordu z minulého měsíce. Přispěla k tomu zpráva o nečekaném červencovém růstu zakázek v německém průmyslu, který naznačuje zlepšování světové poptávky a nálady na trhu. Akcie technologických společností se přitom vyšplhaly na letošní maximum. Panevropský index STOXX Europe 600 zpevnil o 0,70 procenta a uzavřel na 475,25 bodu. Objem obchodování byl ale slabší, protože akciové trhy ve Spojených státech byly dnes kvůli Svátku práce zavřené.

Dílčí index akcií technologických firem posílil o 1,7 procenta na 829,31 bodu a je tak nejvýše od loňského prosince. K jejich růstu přispěl zejména nizozemský výrobce polovodičů ASML a společnost Prosus, která investuje do odvětví vyspělých technologií.

Italská společnost Leonardo, která se zabývá letectvím, obranou a bezpečností, si připsala 2,3 procenta. Její šéf oznámil, že stále počítá s primární veřejnou nabídkou akcií (IPO) divize ARM na akciovém trhu v USA, jakmile k tomu budou příznivé podmínky.

Tweet dne 

„V Litvě jsem se potkal se Světlanou Cichanouskou. Nyní je zřejmé, že Lukašenko není rizikem jen pro Bělorusy, ale stejně tak i pro sousední členské země EU. O to více důvodů k uvalení nových sankcí na Lukašenkův režim. Česko je pro sankce,“ napsal na Twitter ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Stane se dnes 

  • Francouzský kasační soud vynese rozhodnutí ohledně aktivit cementárny Lafarge v Sýrii před rokem 2014. Firma údajně za svého působení v Sýrii platila výpalné islamistickým skupinám a tím podporovala terorismus.
  • Německý Spolkový sněm bude hlasovat o vytvoření fondu obnovy po nedávných povodních o objemu 30 miliard eur (762 miliard korun).
  • Bude zveřejněna zpráva institutu ZEW o důvěře investorů a analytiků v německou ekonomiku za měsíc září.
  • Salvador se stane první zemí, která přijme bitcoin jako oficiální národní měnu.