MMF: Růst ve vyspělých ekonomikách sílí, v rozvíjející se zpomalí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Corey Seeman via Flickr

Růst vyspělých ekonomik podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) zřejmě posílí, zatímco na některé rozvíjející se ekonomiky začaly doléhat nižší ceny komodit. V dnešním prohlášení to uvedl řídící výbor, který určuje strategii MMF.

„Oživování globální ekonomiky pokračuje, i když růst zůstává mírný a jeho vyhlídky nevyvážené,“ uvedl Mezinárodní měnový a finanční výbor (IMFC) v komuniké během jarního zasedání MMF a Světové banky ve Washingtonu. Růst vyspělých ekonomik by měl posílit. Růst v zemích s rozvíjejícími se tržními ekonomikami podle jeho odhadů zpomalí, bude ale nadále slušný.

Nižší ceny ropy mají pozitivní celosvětový dopad. Rizika ale podle výboru nemizí; obezřetnost vyžadují velké posuny směnných kurzů, pokračující nedostatečná inflace v některých ekonomikách, vysoké zadlužení a geopolitické napětí.

Právě nízká míra inflace vyvolává obavy v mnoha vyspělých ekonomikách, přestože Evropská centrální banka (ECB) od března podporuje skomírající ekonomiku eurozóny pomocí svého programu levných peněz. V oblastech, kde je to třeba, by se podle výboru mělo v přizpůsobivé měnové politice pokračovat.

Růst světových ekonomikRůst světových ekonomik | MMFRůst světových ekonomik v roce 2015 podle MMF

Ve Spojených státech naopak program takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky skončil a tamní centrální banka by letos mohla zvýšit úrokové sazby. Podle výboru členských států MMF by jakoukoli „normalizaci“ měnové politiky měla provázet efektivní komunikace, aby se snížilo riziko vedlejších efektů, které s sebou tyto kroky mohou nést.

Pravidelné zasedání obou předních světových finančních organizací se tentokrát odehrává na pozadí hrozícího státního bankrotu Řecka. Šéf ECB Mario Draghi dnes ve Washingtonu odmítl spekulace, že Řecko by mohlo být nuceno opustit eurozónu, a uvedl, že řešení řecké dluhové krize je v rukou řecké vlády. Tuto krizi je nutné řešit akutně. Státním bankrotem Řecka by se svět dostal do „neprozkoumaných vod“.