MMF snížil odhad světového růstu na tento i příští rok

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Šéfka MMF Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Světová ekonomika poroste v letošním roce o 3,3 procenta, tedy stejně slabým tempem jako loni a o něco méně, než se dosud čekalo. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v pololetním výhledu světové ekonomiky. Už v červencové aktualizaci fond snížil odhad letošního růstu na 3,4 procenta z dubnové předpovědi 3,7 procenta. Pro příští rok MMF čeká další oživení, odhad ale zhoršil na 3,8 procenta z dosavadních čtyř procent.

Ke snížení poslední prognózy nejvíce přispělo zejména výrazné zhoršení v Brazílii, která je největší ekonomikou Latinské Ameriky, a zesílené dopady prudkého útlumu v Rusku a hluboké krize na Ukrajině na okolní země. Na druhé straně Spojené státy porostou podstatně rychleji, než fond dosud uváděl. V rámci celého vyspělého světa to ale vyrovná výrazně zhoršený výhled největších ekonomik eurozóny a Japonska.

Odhad pro letošní růst ve Spojených státech MMF zvýšil o půl procentního bodu na 2,2 procenta, protože největší světová ekonomika ve druhém čtvrtletí překonala zimní pokles výrazným oživením. Pro eurozónu ale fond snížil prognózu o 0,3 bodu na 0,8 procenta a zhoršil ji i na příští rok. Prudce přitom klesly odhady pro Německo, Francii a Itálii. Celkově však zůstala předpověď fondu pro růst vyspělého světa beze změny na 1,8 procenta se zrychlením růstu na 2,3 procenta v roce 2015.

Vývoj ekonomiky USA za posledních 20 letRůst ekonomiky USARůst ekonomiky USA | www.tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

Útlum v Rusku, které letos zaznamená pouze nepatrný růst, bude mít podle MMF zvýšený vliv na ostatní země Společenství nezávislých států (SNS), jejichž celkový růst se tak letos zpomalí na dvouprocentní tempo, zhruba polovinu loňského výkonu. Příští rok sice Rusko zůstane slabé, SNS však obnoví čtyřprocentní růst.

Česko o 2,5 procenta

Česká ekonomika letos i podle nejnovějšího odhadu MMF poroste o 2,5 procenta a stejného tempa by měla dosáhnout i v příštím roce. Fond na tyto úrovně zlepšil Česku výhled už na konci června. Kolem 2,5 procenta se bude letos i příští rok pohybovat růst i na Slovensku.

Vývoj české ekonomiky za posledních 15 let

Vývoj české ekonomiky za posledních 15 letVývoj české ekonomiky za posledních 15 let | www.tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com

MMF také výrazně zhoršil výhled pro Blízký východ a Afriku, což souvisí se zostřením napětí a konfliktů v těchto oblastech. Rozvíjející se země Asie v čele s Čínou by měly dál silně růst, i když dlouhodobě pomalejším a udržitelnějším tempem, konstatuje fond.