Mnichov: Střelba nemá souvislost s uprchlíky ani IS, tvrdí policie

Bavorský policejní prezident Hubertus Andrä

Bavorský policejní prezident Hubertus Andrä Zdroj: CTK

Střelba v Mnichově
Střelba v Mnichově
Střelba v Mnichově
Střelba v Mnichově
Střelba v Mnichově
11
Fotogalerie
Útok, při němž v pátek v Mnichově střelec zabil devět lidí a pak sám sebe, neměl politický motiv. Na tiskové konferenci to dnes řekl mnichovský policejní ředitel Hubertus Andrä, který také upřesnil, že zraněno bylo 27 lidí a deset z nich vážně. Podle něj z dosavadního vyšetřování nevyplývá, že měl útočník napojení na uprchlíky nebo radikály z takzvaného Islámského státu (IS).

Prokázala se ale jasná souvislost mezi útokem a činem norského pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika, který přesně před pěti lety zavraždil 77 lidí. Střelec se zjevně před činem zabýval tématem hromadného zabíjení.

Vyšetřovatelé potvrdili, že útočník s pomocí facebookového účtu jiné osoby lákal lidi do restaurace McDonald's u nákupního centra Olympia na páteční odpoledne. Právě tam začal střílet a většina jeho obětí jsou mladí lidé. Policie oznámila, že útočník se narodil a vyrostl v Mnichově, de Maiziére doplnil, že útočníkovy rodiče přijeli do Německa jako žadatelé o azyl koncem 90. let. Prohlásil také, že útočník pochází z rodiny šíitských muslimů a že možná konvertoval ke křesťanství.

„Není zde absolutně žádná spojitost s Islámským státem,“ řekl Andrä. Dodal, že útok byl „klasickým činem rozzuřeného střelce“, který nejednal z politických pohnutek. Mezi jeho věcmi policie našla knihu s názvem Střelba v hlavě: Proč studenti zabíjejí. Andrä k tomu řekl, že útočník z Mnichova byl pravděpodobně posedlý tématem útoků střelců.

Mnichovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch poznamenal, že pachatel „trpěl určitým druhem deprese“. „Jde o nemoc, o formu deprese,“ sdělil k dotazu, zda se útočník léčil na psychiatrii, jak o tom před tiskovou konferencí informovala některé německá média.

Policejní vyšetřovatel Robert Heimberger řekl, že zprávy o tom, že útočník zneužil facebookového účtu jedné uživatelky, jsou pravdivé. Lákal na něm lidi do restaurace McDonald's na pátek na čtvrtou hodinu odpolední. „Něco vám dám, jestli chcete, a nebude to moc drahé,“ stálo ve vzkazu. Majitelka facebookového profilu oznámila zneužití svého účtu. Dějištěm útoku byl prostor před restaurací McDonald's v blízkosti nákupního centra Olympia.

Mnichovský starosta Dieter Reiter vyhlásil na dnešek v Mnichově den smutku za oběti a vyjádřil „šok nad tím hrozným činem“ a soustrast rodinám a přátelům obětí.

Podle informací měl útočník dvojí občanství - německé a íránské. Andrä dnes řekl, že se muž narodil a vyrostl v Mnichově. Střílel z poloautomatické pistole a podle prokuratury neměl licenci na vlastnictví zbraně. Většina jeho obětí byli mladí lidé. Pouze jedné oběti bylo 45 let, ostatní byli ve věku od 13 do 21 let. Byly to tři osoby ženského pohlaví a sedm mužského, mezi nimiž je i střelec. Tři oběti byli Turci, tři kosovští Albánci a jeden byl občanem Řecka.

Pachatel se podle serveru Focus Online léčil na psychiatrii a bral antidepresiva. Osm z jeho devíti obětí jsou podle bavorské televize lidé ve věku od 15 do 21 let. Police útočníka zatím identifikovala jako Davida S., který nebyl ve styku s uprchlíky ani s radikální organizací Islámský stát. Mezi oběťmi jsou tři kosovští Albánci a podle čerstvých policejních informací bylo zraněno 27 lidí. Focus Online uvedl, že útočník se léčil na psychiatrii. V pátek podle tohoto zdroje neprošel zkouškou ve škole.

„Čin a pachatel nemají vůbec žádný souvislost s tématem uprchlíků nebo Islámského státu,“ řekl novinářům bavorský policejní prezident podle serveru Welt. Pachatel se zajímal o téma hromadných střeleb, včetně případu Anderse Breivika v Norsku, od jehož výročí včera uplynulo pět let. K útoku použil nelegálně drženou devítimilimetrovou pistoli.

Útočník začal střílet z pistole nedaleko rychlého občerstvení v pátek krátce před 18:00 středoevropského času. Poté se přesunul k obchodnímu středisku Olympia a pokračoval ve střelbě. Zabil devět lidí a zranil 21 dalších. Mezi mrtvými jsou podle policejního prezidenta i nezletilí, mezi zraněnými i děti. Televize N24 dříve informovala o zabité patnáctileté dívce. Šestnáct zraněných zůstává i pozdě v noci stále v péči lékařů. Tři z nich mají vážná zranění a jsou v ohrožení života.

Střelcova sebevražda

Na střelce narazila jedna z prvních policejních hlídek, které dorazily na místo, útočník se jí však dokázal ztratit. Později se policisté pokusili útočníka zastavit a stříleli po něm. Zatím není jasné, jestli ho zasáhli. Kolem 20:30 nalezli jeho tělo nedaleko místa činu, dosavadní vyšetřování podle nich naznačuje, že se střelec sám připravil o život.

Policie prohledává byt a dům, v němž bydlí rodina osmnáctiletého útočníka. Toho někteří sousedé a známí poznali na amatérských záběrech pořízených při útoku. Bavorský premiér Horst Seehofer řekl, že útok naplnil všechny žalem a hrůzou. „Bez bezpečnosti není svoboda,“ citoval Seehofera server Spiegel Online. Seehofer také řekl, že myslí na oběti a jejich rodiny.

Policie na základě výpovědí svědků zpočátku předpokládala, že pachatelé mohli být až tři. I z toho důvodu se do pátrání po nich zapojilo na 2300 policistů. Kromě bavorských zasahovaly i speciální jednotky z Bádenska-Württemberska, Hesenska a Rakouska. Podezření na další střelce se však nepotvrdilo. Posádka auta, které rychle ujíždělo z místa činu, neměla podle Andräa s událostí nic společného.

Andrä rovněž uvedl, že „tento brutální a smutný případ nedává podnět k tomu, abychom se cítili méně bezpeční“. Absolutní bezpečnost podle něj není možné zajistit.

„Vyhněte se okolí obchodního domu. Zůstaňte ve svých domovech. Nevycházejte na ulici!“ varovala mnichovská policie obyvatele z okolí bezprostředně po útoku. Uživatelé na Twitteru zveřejnili záběry lidí, kteří v chaosu utíkali z nákupního střediska.

Na Twitteru se objevilo i video, na kterém pachatel střílí před restaurací McDonalds nedaleko obchodního centra Olympia:

Rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk odvysílala policejní výzvu řidičům, aby vyklidili dálnice ve směru do Mnichova. Na sever od bavorské metropole bylo podle stanice několik dálnic zcela uzavřeno. Po střelbě zastavil dopravní podnik veškerý provoz metra, nejezdily také některé tramvajové a autobusové linky. Nemocnice se připravují na velký počet raněných. Podle deníku Süddeutsche Zeitung už začaly svolávat do služby dostupné lékaře a sestry.

Sociální síť Facebook pro oblast Mnichova aktivovala službu Safety Check. Pomoci ní mohou dát uživatelé svým blízkým vědět, že jsou v bezpečí. Síť ji spouští jenom ve výjimečných situacích. Policie zároveň vyzvala občany, aby nesdíleli záběry z místa na sociálních sítích a pachatelům tak nepomáhali.

Obchodní centrum Olympia se nachází v blízkostil areálu, kde se konaly olympijské hry v roce 1972.

Mezi státníky, kteří vyjadřují Německu soustrast, byl dnes ruský prezident Vladimir Putin. Český premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil hlubokou lítost, mluvčí prezidenta Miloše Zemana spojil střelbu s islámským terorismem. Írán útok odsoudil a jeho ministerstvo zahraničí vyjádřilo solidaritu s německým národem.