Česku zatím nehrozí nebezpečí, sešla se zpravodajská skupina

ministr vnitra Milan Chovanec

ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: ctk

Česko zatím nemá informace, že by po útoku v Mnichově hrozilo zemi konkrétní nebezpečí. Na Twitteru to dnes oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ve 13:00 se sešla zpravodajská skupina, kam patří zástupci vnitra, tajných služeb či policie. Budou hodnotit aktuální situaci. Zpravodajská skupina se při podobných událostech setkává pravidelně. "Čekáme na aktuální informace německých bezpečnostních složek," uvedl Chovanec.

Poslední známé jednání zpravodajské skupiny bylo před týdnem po teroristickém útoku ve francouzském Nice. Tehdy ponechala v platnosti první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost, která v Česku platí. Rozhodl však, že policisté posílí hlídky a budou nadále víc hlídat některé objekty, jako jsou letiště, nádraží či dějiště sportovních a kulturních akcí, kde by se mohlo sejít víc lidí. Posílené policejní hlídky jsou v ulicích i nyní.

Stupeň jedna v Česku platí od 22. března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali společně s policisty. Společné hlídky skončily v květnu.

Česká vláda zavedla čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem letos v lednu. Zavedení stupňů bezpečnosti bylo reakcí na loňské teroristické útoky v Paříži.