Mosambik se ocitl na pokraji státního bankrotu

Mozambik, ilustrační foto

Mozambik, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Mosambik se ocitl na pokraji vyhlášení platební neschopnosti. Mosambický státní fond MAM nesplatil ruské bance VTB do pondělního konečného termínu úvěr 178 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) a jednání o restrukturalizaci splátek této půjčky směřují ke krachu, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Podle zdroje agentury Reuters stát nedostál garanci, kterou na tento úvěr poskytl.

Mluvčí mosambického ministerstva financí dnes Reuters řekl, že MAM nadále jedná s věřiteli o novém rozložení splátek nehonorovaného dluhu. Výnos v zahraničí obchodovaných mosambických státních dluhopisů v reakci na zprávy vzrostl na rekordních 17,2 procenta.

Mosambický fond si od VTB půjčil celkem 535 milionů dolarů a stát se za tento úvěr zaručil. Mluvčí ministerstva uvedl, že státní záruka za tuto půjčku bude ve hře, až jednání mezi fondem a věřiteli skončí. Krátce poté ale zdroj z ministerstva sdělil, že vláda svou záruku nesplnila.

Snížení ratingu

Ratingová agentura Fitch snížila v pondělí rating této jihoafrické země na úroveň CCC, jeden stupeň od známky pro zemi, která neplní své dlužní závazky. Fitch uvedla, že „určitý druh platební neschopnosti je pravděpodobný“. Odkázala na zprávy z minulého měsíce o tajných půjčkách na obrannou a námořní infrastrukturu v sumě nejméně 1,35 miliardy dolarů. K finančním potížím země přispěl i zpomalený růst ekonomiky a odklad projektů těžby plynu u mosambických břehů.

S přičtením údajů o tajných úvěrech dosahuje mosambický zahraniční dluh 9,9 miliardy dolarů, což je asi 80 procent ročního výkonu ekonomiky. Místní měna metical pod tlakem propadu důvěry investorů klesla na téměř polovinu úrovně, na níž byla před rokem.

Vývoj mosambické měny

Graphical visualization of market data.

Úvěr od VTB byl určen k výstavbě loděnic a další přístavní infrastruktury pro rozvíjející se těžbu plynu, nic se ale nepostavilo. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová minulý týden řekla, že tyto tajné půjčky jsou projevem korupce.