Moskva: Sankce EU jsou strategickou chybou

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin Zdroj: CC BY-SA 3.0: A. Savin

Za strategickou chybu a mylnou kalkulaci označil nové protiruské sankce Evropské unie ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin odpovědný v ruské vládě za zbrojní a kosmický program. Cílem sankcí je podle něj vyvolat v Rusku nespokojenost obyvatel s politikou prezidenta Vladimira Putina.

„Netrestají jen zbrojní průmysl, ale celou zemi. Sankce proti finančnímu a těžebnímu sektoru mají zhoršit životní podmínky prostých Rusů,“ soudí vicepremiér. „Chtějí vyvolat masovou nespokojenost s politikou prezidenta Ruska, politikou znovusjednocení s Krymem, s našim národem, se spoluobčany. Je to strategická chyba,“ řekl Rogozin.

Sankce EU, které mají vstoupit v platnost v pátek, zasahují údajně pět velkých ruských bank, tři zbrojovky a tři energetické společnosti s majoritní účastí státu. Sankční seznam osob, kterým EU zmrazila majetek a zakazuje vstup, se rozšíří o 24 jmen.

Rusko podle Rogozina na sankce odpoví, kosmické spolupráce se Západem se ale odvetné kroky týkat nebudou. „Jsme pragmatici a realisté a nebudeme poškozovat sami sebe,“ řekl ruský vicepremiér.

Rozšíření sankcí dnes rovněž odsoudil stálý ruský zástupce při EU Vladimir Čižov. Krok Bruselu podle něj postrádá elementární logiku, protože ke zpřísnění sankcí dochází v době, kdy na východě Ukrajiny platí příměří.