Moskva: Za tragédii letounu může Kyjev a jeho silové řešení konfliktu

trosky sestřeleného letounu MH17

trosky sestřeleného letounu MH17 Zdroj: CTK

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes obvinil Ukrajinu, že nese veškerou odpovědnost za tragédii malajsijského boeingu, který byl 17. července zřejmě sestřelen na východu Ukrajiny i s 298 lidmi na palubě. K neštěstí by podle ruského ministra nedošlo, kdyby Kyjev neřešil domácí problémy násilím a zbraněmi.

Podle Kyjeva a Washingtonu letoun nejspíše sestřelili proruští separatisté raketou dodanou z Ruska, ti to popírají. Mezinárodní vyšetřování dosud k jasnému závěru nedospělo.

Šojgu: Kdyby Ukrajina neřešila problémy násilím, k tragédii by nedošlo

„Katastrofa se odehrála ve vzdušném prostoru Ukrajiny, která nese veškerou, plnou odpovědnost za to, co se stalo,“ řekl generál Šojgu při schůzce s malajsijským ministrem obrany. „Jsem přesvědčen, že kdyby Ukrajina řešila vnitřní problémy bez použití ozbrojených sil, bez krveprolití, bez nasazení těžkého dělostřelectva, raketometů, letectva (…), pak by se ta tragédie neodehrála,“ řekl Šojgu podle agentury ITAR-TASS.

Malajsijský ministr obrany Hishammuddin Hussein přicestoval do Moskvy právě kvůli červencovému neštěstí. Z Moskvy má namířit do Nizozemska, které vede vyšetřování katastrofy.

Boeing zřejmě sestřelila raketa, tvrdí zpráva vyšetřovatelů

Šojgu se ke katastrofě vyjádřil den po zveřejnění předběžné zprávy nizozemských vyšetřovatelů. Podle nich bylo příčinou katastrofy nejspíš zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“, které způsobily, že se letoun ve vzduchu rozpadl. Malajsijský premiér Najib Razak již uvedl, že zpráva posiluje podezření, že letadlo sestřelila raketa země-vzduch.

Moskva dříve tvrdila, že prý malajsijský boeing mohlo sestřelit ukrajinské letadlo. Podle opozičních komentátorů ale tuto verzi nizozemská zpráva už vyloučila, zatímco vládní deník Rosssijskaja gazeta dnes celé vyšetřování zpochybnil, jeho výsledky prý nemohou být objektivní.