Mráz a přívaly sněhu si na Balkáně vyžádaly šest obětí

V Chorvatsku si mráz vyžádal čtyři lidské životy

V Chorvatsku si mráz vyžádal čtyři lidské životy Zdroj: ctk

Záhřeb vyhlásil kvůli nebezpečným meteorologickým podmínkám třetí výstražný stupeň
Ulice Bělehradu zasypal sníh
V Bělehradě i jinde sníh způsobil dopravní komplikace
4
Fotogalerie
Mrazivé počasí a silné sněžení zabily na Balkáně o víkendu šest lidí a způsobily chaos v dopravě. V Srbsku dnes museli záchranáři vyprošťovat lidi z aut a autobusů, které uvízly ve sněhových závějích. Kvůli sněhu bylo několik hodin uzavřeno letiště v Záhřebu.

V Chorvatsku si mrazivé počasí vyžádalo čtyři lidské životy. Tři lidé zemřeli v důsledku podchlazení a jeden přišel o život při odklízení sněhu před svým domem.

Záhřeb vyhlásil kvůli nebezpečným meteorologickým podmínkám třetí výstražný stupeň. Sníh způsobil v sobotu značný chaos v dopravě, v některých částech metropole se lidé ocitli bez elektrického proudu. Na několik hodin bylo také zavřeno letiště v Záhřebu a nesjízdné byly kvůli velkému přílivu sněhu a silnému větru hlavní silnice. Do terénu vyjely v uplynulých 24 hodinách všechny stroje na odklízení sněhu. Dnes se povětrnostní situace zlepšila, ale varování zůstává kvůli silně namrzlým vozovkám v platnosti.

V Srbsku zemřeli dva lidé. Ve Vojvodině čekala vozidla až čtyři hodiny na hlavní dálnici vedoucí z Bělehradu k maďarským hranicím, než je záchranné týmy osvobodily ze sněhových závějí. Během několika hodin tady napadlo až půl metru sněhu. Do záchranných operací se na rozkaz premiéra Ivici Dačiče zapojili všichni policisté.

Sníh a sněhové bouře sužovaly také Bulharsko, kde byl ve čtyřech oblastech vyhlášen oranžový stupeň, který znamená, že panují nebezpečné povětrnostní podmínky, jež si mohou vyžádat oběti na životech a materiální škody. Týká se oblastí kolem Blagoevgradu, Pazardžiku, Smoljanu a Kardžali.

V Sofii, Perniku, Kjustendilu, Monatě a Vidinu byl kvůli srážkám a námrazám zase vyhlášen žlutý stupeň, znamenající, že počasí je potenciálně nebezpečné a je třeba být opatrný.

Sněhové bouře se přesouvaly přes Balkán východním směrem a zasáhly také Rumunsko, kde se dnes konají parlamentní volby. Do boje se živlem byla nasazena armáda, která se snažila uvolnit cesty, aby se voliči dostali do volebních místností. Sněhové bouře se nevyhnuly ani Slovinsku a Bosně.