Musk nevylučuje koupi Twitteru za nižší cenu. Azovstal opustili ukrajinští vojáci

Část ukrajinských vojáků opustila ocelárny Azovstal.

Část ukrajinských vojáků opustila ocelárny Azovstal. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Musk: Až 20 procent uživatelů Twitteru mohou být falešné účty 

Miliardář Elon Musk podnítil spekulace, že by mohl usilovat o nové jednání o převzetí společnosti Twitter, když prohlásil, že nevylučuje životaschopnou dohodu za nižší cenu. Odhadl, že falešní uživatelé tvoří nejméně 20 procent všech účtů na stejnojmenné sociální síti, napsala agentura Bloomberg.

Akcie Twitteru klesly a uzavřely se ztrátou 8,2 procenta na 37,39 dolaru. Akcie oslabují kvůli obavám, že Musk by mohl od akvizice za 44 miliard dolarů (více než jeden bilion korun) odstoupit. 

Musk svůj nový odhad zveřejnil na technologické konferenci v Miami. Podle videa publikovaného jedním z uživatelů také položil řečnickou otázku, zda počet internetových robotů na Twitteru nemůže dosahovat až 90 procent denních aktivních uživatelů.

Ocelárny Azovstal opustili ukrajinští vojáci

Z ruskými jednotkami obklíčeného hutního komplexu Azovstal bylo v pondělí evakuováno 264 ukrajinských vojáků, z nichž 53 je vážně zraněných. Zamířili na území ovládané ruskými silami. 

„Vrchní vojenské velení nařídilo velitelům jednotek umístěných v Azovstalu, aby chránili životy personálu. Operace na záchranu ukrajinských obránců zablokovaných uvnitř závodu pokračuje,“ oznámil generální štáb ukrajinské armády podle agentury Unian a bojovníky označil za „hrdiny naší doby“.

V ocelárnách Azovstal však zřejmě někteří vojáci zůstali, jak vyplývá z prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Díky akcím ukrajinské armády – ozbrojeným silám Ukrajiny, tajné služby, vyjednávacího týmu, Mezinárodního výboru Červeného kříže a OSN doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich mužů,“ uvedl Zelenskyj podle CNN. Vyjednání jejich návratu podle něj vyžaduje citlivost a čas.

Z trhů a burz

Smíšený začátek týdne

Akcie ve Spojených státech na počátku týdne uzavřely smíšeně. Hlavní index Dow Jones mírně posílil díky ziskům energetických společností. Technologický index však klesl, protože k obavám ze zpomalení globální ekonomiky a růstu úrokových sazeb se přidaly slabší údaje z čínské ekonomiky.

Index Dow Jones posílil o 26,76 bodu, tedy 0,08 procenta, na 32 223,42 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 klesl o 15,88 bodu neboli 0,39 procenta na 4008,01 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 142,21 bodu čili 1,2 procenta na 11 662,79 bodu.

Dobrý den pro energetiku

Čínská ekonomická aktivita v dubnu prudce ochladila, protože koronavirová omezení negativně zasáhla spotřebu, průmyslovou výrobu a zaměstnanost, což zvýšilo obavy, že by ekonomika mohla ve druhém čtvrtletí klesnout. Energetické tituly však povzbudil optimismus, že v Číně výrazně oživí poptávka po signálech, že pandemie v nejvíce zasažených oblastech slábne.

Z 11 dílčích sektorů indexu S&P 500 si největší zisky připsal energetický sektor. Posílily i zdravotnické společnosti díky firmě Eli Lilly, která získala povolení pro nový přípravek na cukrovku. Vysoké zisky si připsala i nízkonákladová letecká společnosti Spirit Airlines po zprávě o nepřátelské nabídce od aerolinek JetBlue. Růstové akcie s vysokou kapitalizací však převážně oslabovaly v čele s firmami Tesla a Amazon.

Tweet dne

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg poté, co se objevily zprávy, že Turecko bude blokovat přístup Švédska a Finska do aliance, vyzývá k jednotě. Podle něj je Turecko ceněným spojencem a jakékoli bezpečnostní obavy musejí být vyřešeny. 

Stane se dnes 

  • Britská nadnárodní telekomunikační společnost Vodafone Group oznámí hospodářské výsledky za finanční rok 2022.
  • Největší maloobchodní řetězec světa, americká společnost Walmart, oznámí hospodářské výsledky za první čtvrtletí finančního roku 2023, který začal v únoru.
  • Dalších pět amerických států pořádá primárky před listopadovými volbami, v nichž se rozhodne mimo jiné o složení Kongresu USA na další dva roky.
  • Eurostat zveřejní zpřesněnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu EU za první čtvrtletí.