Na východě Ukrajiny se dál střílí, armáda hlásí osm zraněných

Ukrajinská armáda

Ukrajinská armáda Zdroj: CTK

Příměří na východě Ukrajiny je nadále křehké, zbraně neutichly v páteční první květnový den, ani v sobotu, a strany se jako doposud vzájemně obviňují z vyprovokování palby. Kyjev odpoledne oznámil, že od soboty nebyl při incidentech zabit žádný příslušník ozbrojených sil, nicméně osm jich bylo zraněno. V Oděse si připomněli krvavý střet, který si ve městě před rokem vyžádal pět desítek obětí.

Mluvčí ukrajinského prezidenta pro protipovstaleckou operaci v Donbasu Oleksandr Motuzjanyk řekl, že proruští separatisté opět ostřelovali vládní síly z těžkých zbraní, které by podle mírových dohod z Minsku měly být staženy mimo dostřel bojových linií. V pěti případech prý pálili z děl ráže 122 milimetrů a ve 12 případech z minometů ráže 120 milimetrů.

Terčem palby byly opět armádní pozice u obce Šyrokyne nedaleko Mariupolu, ale také v okolí Doněcka mezi obcemi Kamjanka a Krasnohorivka. V Luhanské oblasti se střílelo zejména v oblasti města Ščastja.

Boj o významnou komunikaci

Tisková služba luhanského gubernátora Hennadije Moskala, loajálního vůči Kyjevu, podle agentury Ukrinform sdělila, že se rozhořel boj ve vesnici Krymske poblíž Bachmutky, strategicky významné komunikace vedoucí z povstaleckého Luhanska na severozápad směrem k Severodoněcku a Rubižnému. Vzbouřenci tam prý ostřelují pozice armády zejména z granátometů, minometů a těžkých kulometů.

Separatisté na druhé straně podle ruské agentury TASS obvinili ukrajinské síly, že ostřelovaly jejich kontrolní stanoviště u Ščastja z minometů a granátometů. Stalo se to prý ve chvíli, kdy tam byli pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Od soboty armáda podle povstalců narušila příměří jen v Luhanské oblasti sedmkrát, dnes vojáci údajně stříleli i z minometů ráže 120 milimetrů.

Několik tisíc lidí uctilo dnes v Oděse při oddělených shromážděních památku 48 obětí krvavého střetu mezi proruskými radikály a stoupenci jednotné Ukrajiny, který se ve městě odehrál přesně před rokem. Nejvíce lidí zemřelo při požáru v Domě odborů. Podle zpráv médií většina mrtvých patřila k proruským radikálům, kteří se v objektu ukryli před davem útočících fotbalových fanoušků. Jejich průvod předtím radikálové sami napadli a zabili při tom nejméně čtyři osoby.