Na východní Ukrajině roste napětí. IKEA rozdělí mezi své zaměstnance miliony eur

Na východní Ukrajině opět vzrůstá napětí. Rusko podle agentury Bloomberg a serveru Politico posiluje svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic. Jsou také hlášeny stovky případů porušování příměří.

Na východní Ukrajině opět vzrůstá napětí. Rusko podle agentury Bloomberg a serveru Politico posiluje svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic. Jsou také hlášeny stovky případů porušování příměří. Zdroj: e15.cz

Společnost Ingka Group, která je většinovým vlastníkem nábytkářského gigantu Ikea, odmění své zaměstnance za mimořádné úsilí, které vynaložili během pandemie koronaviru.
Francouzský prezident Emmanuel Macron řeší závažné konflikty s Austrálií a Velkou Británií. První jmenovaný se v úterý vyostřil.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Macron se pře s Brity a s Australany

Spor mezi francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a australským premiérem Scottem Morrisonem se vyhrocuje. Konflikt mezi státy vypukl v září, kdy Austrálie odstoupila od lukrativní zbrojní zakázky na dodávku dvanácti ponorek od francouzské firmy Naval Group za desítky miliard dolarů. V australských médiích se nyní objevila uniklá textová komunikace mezi Macronem a Morrisonem, která naznačuje, že Francie o úmyslu Australanů zrušit dohodu věděla. Paříž přitom tvrdí, že ji krok Canberry zcela zaskočil. Morrison se rovněž veřejně ohradil proti obvinění ze lži, která proti němu o víkendu vznesl francouzský prezident. 

Macron aktuálně řeší také vleklý spor s Velkou Británií o práva francouzských rybářů lovit po brexitu v britských vodách. Tento konflikt se nicméně na začátku tohoto týdne zmírnil, když Francie odložila své dřívější rozhodnutí uvalit na Spojené království sankce.    

Rusko přesouvá vojáky k ukrajinským hranicím

Na východní Ukrajině opět vzrůstá napětí mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Podle agentury Bloomberg a serveru Politico Rusko už od jara posiluje svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic, což dokládají i satelitní snímky. Jen mezi 29. a 31. říjnem bylo v regionu více než tisíckrát porušeno uzavřené příměří. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž je momentálně na klimatickém summitu OSN v Glasgow, včera osobně probíral situaci s americkým prezidentem Joe Bidenem. Zelenskyj se rovněž tento týden chystá odvolat ministra obrany Andrije Tarana.  

Z trhů a burz 

Cenné papíry zdražovaly s výjimkou britských

Akciím v USA se v úterý dařilo zejména díky pozitivním hospodářským výsledkům některých velkých amerických firem. Například farmaceutický gigant Pfizer zlepšil výhled pro své letošní tržby na 36 miliard dolarů, skoro 800 miliard korun. Dow Jonesův index vzrostl o 0,39 procenta. Širší S&P 500 posílil o 0,37 procenta a Nasdaq Composite si připsal 0,34 procenta. Převážně rostly také burzy v západní Evropě. Celoevropský index STOXX Europe 600 se zvýšil o 0,14 procenta. Německý DAX vyskočil o 0,94 procenta a francouzský CAC 40 si polepšil o 0,49 procenta. Jedinou výjimkou byl britský benchmark FTSE 100, který uzavřel ve ztrátě 0,19 procenta.  

IKEA odmění zaměstnance, mimořádnou prémii dostanou i Češi

Nadnárodní společnost Ingka Group, která je většinovým vlastníkem švédského nábytkářského gigantu IKEA, se rozhodla jednorázově odměnit všechny své zaměstnance za jejich „mimořádné úsilí, které vynaložili během pandemie koronaviru“. Jejích zhruba 160 tisíc pracovníků z celého světa si tak rozdělí částku 110 milionů eur. Konkrétní výše odměny pro jednoho zaměstnance není ve všech státech stejná. Na přibližně dva tisíce zaměstnanců tuzemské IKEA připadne celkem 27 milionů korun.     

Tweet dne

Jeden z nejbohatších Číňanů – internetový podnikatel Čang I-ming – už ode dneška není výkonným ředitelem společnosti ByteDance. Ta mimo jiné provozuje oblíbenou sociální síť TikTok. Osmatřicetiletý Čang, jehož jmění má hodnotu přes 1,3 bilionu korun, o svém záměru odejít z čela korporace, kterou založil, informoval už letos v květnu.   

Stane se dnes

  • Pokračuje klimatický summit OSN v Glasgow. Konferenci, jež potrvá až do 12. listopadu, sledujeme online.
  • Eurostat zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemích Evropské unie za měsíc září.
  • Americká centrální banka Fed večer oznámí své rozhodnutí o úrokových sazbách. 
  • Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) navštíví Litvu. Bude jednat s předsedkyní tamního parlamentu a setká se také s českými vojáky na základně v Rukle.