Na základnu v Mali útočil Islámský stát. Radikálové zabili padesátku vojáků

Radikálové Islámského státu (ilustrační foto)

Radikálové Islámského státu (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Malijští vojáci (ilustrační foto)
Boje v Mali (ilustrační foto)
Boje v Mali (ilustrační foto)
Malijští rebelové (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Při útoku na vojenskou základnu na severovýchodě Mali přišla o život padesátka vojáků. Armáda v předchozích odhadech mluvila o 35 mrtvých. Místní úřady páteční incident označily za teroristický čin, prostřednictvím své agentury Amak se k němu přihlásil takzvaný Islámský stát. Podle agentury AFP jde o jednu z největších ztrát, kterou malijská armáda za poslední roky utrpěla.

O počtu obětí referují různé zdroje rozdílně. Zatímco agentury AP a Reuters s odvoláním na vládu nadále informují o nejméně 53 zabitých vojácích a jednom mrtvém civilistovi, agentura AFP s odvoláním na malijskou armádu upřesnila, že o život přišlo 49 vojáků, zatímco dvěma desítkám dalších se podařilo vyváznout.

Vojáci byli napadeni na stanovišti mezi městy Ménaka a Ansongo nedaleko hranic s Nigerem. "Po útoku na jednotky malijské armády našly vyslané posily 54 mrtvých, z toho jednoho civilistu," oznámil v sobotu na twitteru malijský ministr komunikace Yaya Sangaré. Situace je podle něj již pod kontrolou, jednotky pracují na identifikaci těl. Útočníci poškodili i armádní vybavení. Armáda později bilanci upřesnila s tím, že zaznamenala ztráty v podobě 49 mrtvých, tří zraněných vojáků a také značné materiální škody. Podařilo se ale nalézt dvě desítky lidí, kteří z útoku vyvázli.

"Těžce ozbrojení neznámí muži zaútočili kolem poledne. Útok začal palbou. Útočníci pak ustoupili směrem k Nigeru," řekl v sobotu Reuters vládní mluvčí. Připustil, že bilance útoku zůstává prozatímní, protože mrtví podstupují identifikaci, a armáda s podporou mezinárodních sil, včetně francouzských jednotek a mírových sil z operace OSN, pročesává okolí.

Malijská armáda se stále ještě vzpamatovává z koordinovaného útoku na dva armádní tábory ve středním Mali z 30. září, který si vyžádal nejméně 38 obětí. Několik různých zdrojů se však shoduje, že tato oficiální bilance byla podhodnocena, píše AFP.

K odpovědnosti za nejnovější incident se v prohlášení přihlásila teroristická síť Islámský stát. "Vojáci chalífátu zaútočili na vojenskou základnu, kde se zdržují jednotky odpadlické malijské armády, ve vesnici Indelimane v regionu Ménaka," oznámila. Tvrzení, že útok spáchali její bojovníci, ale podle Reuters ničím nedoložila.

Vláda Mali nicméně už předtím krveprolití připsala radikálním islamistům napojeným na organizace IS a Al-Káida, jejichž baštou je právě sever země. Podnikají odtamtud útoky do celé oblasti Sahelu včetně Nigeru či Burkiny Faso.

Nejedná se o jediný incident v těchto dnech v Mali. Při bojové operaci přišel v sobotu o život francouzský voják. Poddůstojník Roman Pointeau zahynul při výbuchu nastražené nálože, přes kterou přejel jeho obrněný vůz. K nastražení bomby se také přihlásil Islámský stát.

Sever Mali padnul do rukou islamistů v roce 2012 při ozbrojeném pokusu o státní převrat. Jejich postup na jih se podařilo zastavit i díky přítomnosti francouzských vojáků a mise MINUSMA, v rámci které jsou v zemi také čeští vojáci. Malijským bezpečnostním složkám se však ani se zahraniční podporou stále nedaří rozsáhlé části vlastního území kontrolovat.