Násilné videohry mohou být příčinou masových střeleb v USA, míní Trump

Donald Trump, americký prezident

Donald Trump, americký prezident Zdroj: Reuters

Na sociální síti střelec z Texasu uveřejnil fotku zbraní  ve tvaru příjmení amerického prezidenta Donalda Trumpa
2
Fotogalerie

Problém se střelci mají Spojené státy dlouhodobě. Se stejnou železnou pravidelností se po každé tragédii vrací i údajný viník: počítačové hry. Zmínil je i prezident Donald Trump ve svém projevu věnovaném víkendovým tragédiím v El Pasu (Texas) a Daytonu (Ohio), při kterých zemřelo třicet lidí. Jednou z příčin je podle hlavy stát i to, že tito střelci jsou „opravdu velmi, velmi vážně duševně nemocní“.

„Musíme zastavit oslavu násilí v naší společnosti. To zahrnuje hrůzné a strašlivé videohry, které jsou dnes běžně dostupné. Neklidná mládež se může příliš snadno obklopit kulturou, která oslavuje násilí. Musíme to zastavit, nebo podstatně omezit.“

„Musíme si uvědomit, že internet poskytl nebezpečnou cestu k radikalizaci narušených myslí," řekl také Donald Trump, pravděpodobně s odkazem na to, že střelec z El Pasa sdílel své myšlenky v internetovém fóru 8chan.

Tento web přišel o podporu společnosti Cloudflare, takže od pondělí nebyl funkční. 8chan se poté obrátil na podobnou službu Bitmitigate, která před lety vzala pod svá křídla také web Daily Stormer, se kterým Cloudflare ukončil spolupráci z podobných důvodů. Jenže Bitmitigatu obratem vypověděl spolupráci jeho webhoster Voxility, nyní je nedostupný a 8chan s ním. 

Článek vyšel na serveru živě.cz.