Dva útoky za 24 hodin. Po teroru v El Pasu zabil další střelec devět lidí v Ohiu

Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019)

Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019) Zdroj: ČTK

Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019)
Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019)
Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019)
Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019)
Střelba v USA zasáhla nákupní středisko Walmart v El Pasu (3. 8. 2019)
20
Fotogalerie

Dva střelci v noci na dnešek na dvou místech v USA zavraždili 29 lidí a na pět desítek dalších zranili; několik osob je kritickém stavu. Střelba v nákupním centru v texaském El Pasu, při níž podle úřadů jedenadvacetiletý běloch Patrick Crusius připravil o život 20 lidí, mezi nimi několik Mexičanů, patří k nejhorším případům podobného násilí v novodobé americké historii. Střelci, který byl na místě zadržen, hrozí trest smrti za vnitrostátní terorismus a zločin z nenávisti. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi některého z incidentů byli Češi.

Policie už identifikovala i druhého útočníka, který v Daytonu ve státě Ohio před jedním z barů zavraždil devět lidí a přes dvě desítky dalších osob zranil, než ho policie zastřelila. Policisté dorazili asi minutu poté, co 24letý Connor Betts z Bellbrooku (stát Ohio) začal střílet. Jeho motiv je zatím nejasný.

V El Pasu se útok odehrál o několik hodin dříve, v sobotu dopoledne místního času. V té době bylo v obchodním centru téměř tři tisíce lidí. Kromě mrtvých jsou hlášeny i tři desítky zraněných. Policisté na mostě Crusiuse zatkli. Jeho motiv není znám a předmětem vyšetřování je možný rasistický či protimigrantský podtext.

Před střelbou v El Pasu se na sociálních sítích objevil manifest, jehož autor hovoří o nutnosti reagovat na "hispánskou invazi do Texasu" a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí. Policie prověřuje, zda manifest sepsal Crusius.

Americká prokuratura vyšetřuje střelbu v El Pasu jako případ vnitrostátního terorismu, oznámil prokurátor John Bash. Uvedl také, že prokuratura zvažuje i federální obvinění ze zločinu z nenávisti. Útočníkovi hrozí trest smrti, který chce žádat také texaská prokuratura.

Asi sedmisettisícové El Paso leží na hranicích s Mexikem a tvoří de facto aglomeraci s více než milionovým mexickým městem Ciudad Juárez. Podle mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora jsou mezi mrtvými tři Mexičané a devět Mexičanů bylo zraněno. Podle svědků si ovšem útočník oběti nijak nevybíral a střílel na každého, kdo mu přišel do cesty.

Donald Trump na twitteru oba masakry odsoudil. "Neexistují důvody ani výmluvy, které by ospravedlnily zabíjení nevinných lidí," napsal prezident.

Trump se nicméně kvůli nejnovějším incidentům stal terčem kritiky. Například demokratičtí uchazeči o kandidaturu v prezidentských volbách Pete Buttigieg a Beto O'Rourke šéfovi Bílého domu vytkli, že svou protiimigrační politikou přispěl k růstu xenofobie v zemi. "Nenávist nejen toleruje, ale také ji podporuje," řekl O´Rourke o Trumpovi v rozhovoru s televizí CNN. Na otázku, zda za střelbu z El Pasa může Trump tím, že podporuje nenávist, odpověděl kladně.

Tragédie vyvolala v USA vlnu solidarity i nová volání po přísnější kontrole zbraní. K nim se připojil i O'Rourke, který se v El Pasu narodil, a několik stovek lidí, kteří demonstrovali v noci na dnešek ve Washingtonu před Bílým domem. Návrh zákona o přísnějších prověrkách lidí, kteří si chtějí koupit zbraň, letos v únoru schválila Sněmovna reprezentantů, Senát ale zatím ne. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes podle BBC uvedla, že Trump by zákon stejně vetoval.

Černínský palác po útoku v El Pasu uvedl, že nemá zprávy o tom, že by mezi oběťmi střelby, případně zraněnými, byl český občan. "Na nouzovou linku velvyslanectví ve Washingtonu ani na našeho honorárního konzula v Houstonu se nikdo neobrátil s žádostí ani o pomoc, ani o informace," sdělil ČTK Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Obdobnou informaci poskytl i po pozdějším útoku v Daytonu.