Našli jsme v zahraničí dělostřeleckou munici pro Ukrajinu, oznámil Pavel

Tisková konference při návštěvě Volodymyra Zelenského v Praze

Tisková konference při návštěvě Volodymyra Zelenského v Praze Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká republika našla v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohla Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery v USA, Německu, ve Švédsku a dalších zemích zajistí financování. Dnes to v debatě na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil český prezident Petr Pavel.

"Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a 300 tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů," řekl Pavel. Bruselský server Politico na počátku února informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

"Z pochopitelných důvodů to není možné. Kdyby to tak bylo, tak by to ty země na Ukrajinu doručily samy. Z politických důvodů to ale třeba nevidí jako průchozí," řekl český prezident. Poznamenal, že české ministerstvo obrany a české zbrojní firmy mají díky svým kontaktům velmi dobrý přehled o dostupnosti munice a techniky ve světě.

Pavel rovněž nečeká, že bude složité najít finance na nákup munice. Konkrétní sumu ale nezmínil. "Objem peněz bude závist na jednání s těmi zeměmi," řekl.

Dělostřelecké granáty ráže 155 milimetrů jsou v zemích Severoatlantické aliance považovány za standardizovanou munici, která by měla být použitelná v kombinaci se zbraněmi jednotlivých členských zemí. Granáty ráže 122 milimetrů se používají například v sovětských houfnicích.

Pavel označil situaci na Ukrajině za složitou. "Situace na bojišti se od loňska významně změnila. Není dobrá," řekl. Poznamenal, že Rusko se z mnoha chyb poučilo, změnilo taktiku a převedlo hospodářství na válečnou úroveň. "Rusko se nestará o lidské zdroje a prezident Vladimir Putin pracuje na nějakém viditelném úspěchu před prezidentskými volbami," řekl Pavel.

Podle hlavy českého státu se proto Západ v pomoci Ukrajině musí zlepšit. "Je třeba Ukrajinu podpořit zbraněmi a municí ze všech dostupných zdrojů," řekl. Dodal, že tak jako je Ukrajina inovativní na bojišti, musí Západ podobně přistupovat ke zbrojním zdrojům, které je nutné hledat všude.