Navalného kauza si žádá unijní sankce, tvrdí šéf německé diplomacie

Alexej Navalnyj krátce po propuštění z berlínské nemocnice

Alexej Navalnyj krátce po propuštění z berlínské nemocnice Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Evropská unie nemůže ponechat bez odpovědi tak závažné porušení mezinárodní úmluvy o chemických zbraních, jakým byla otrava ruského opozičníka Alexeje Navalného. V rozhovoru se zpravodajským portálem t-online to řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Unie se podle něj v této souvislosti nevyhne uvalení sankcí, které by prý měly být cílené.

„Jsem přesvědčen, že už nebude možné vyhnout se sankcím,“ řekl Maas. „Sankce musí být vždy cílené a přiměřené. Ale takto závažné porušení mezinárodní úmluvy o chemických zbraních nemůže zůstat bez odpovědi. V tomto jsme v Evropě jednotní,“ dodal německý ministr zahraničí.

Německo aktuálně drží předsednictví v Evropské radě a společně s celou EU žádá Rusko o vysvětlení incidentu, po kterém byl opoziční lídr Navalnyj hospitalizován nejdříve v Rusku a následně v Berlíně. Lídři členských zemí evropského bloku tento týden na summitu jeho otravu odsoudili jako pokus o vraždu za použití „armádního nervového jedu ze skupiny novičok“.

Moskva odmítá, že by měla se zdravotními problémy Navalného cokoli společného, a dokonce zpochybňuje, že byl vůbec otráven. Opoziční předák označil za strůjce své otravy ruského prezidenta Vladimira Putina. „Tvrdím, že za zločinem stál Putin, a nemám žádné další verze toho, co se stalo,“ řekl magazínu Der Spiegel.