Navalnému obstavili majetek, jako zálohu na případné pokuty

Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: Bretislav Kovarik

Kreml pokračuje v boji proti bratrům Navalným. Soud dnes kvůli obvinění z finančních machinací zablokoval majetek Olega Navalného, policie mu podle agentury Interfax zabavila cenné papíry a hotovost. Majetek jeho bratra Alexeje, který je neoficiálním vůdcem ruské opozice, byl podle soudní mluvčí obstaven jako „pojistka“.

Z údajných podvodů, k nimž docházelo ve společnosti Yves Rocher Vostok, byli bratří Navalní obviněni koncem října. Stalo se tak krátce poté, co byl opoziční předák Alexej Navalnyj podmíněně odsouzen na pět let za údajné podvody s dřevem. Později mu byl trest snížen na pětiletou podmínku, Navalnyj to označil za pomstu Kremlu za jeho politickou aktivitu.

Podle nového obvinění se oba Navalní podvodně zmocnili 26 milionů rublů (asi 15 milionů korun) firmy Yves Rocher Vostok a dalších čtyř milionů (asi 2,3 miliony korun) ve firmě Mnogoprofilnaja processingovaja kompanija. Vyprali prý navíc částku více než 21 milionů rublů (asi 12 milionů korun).

Mluvčí soudu Natalja Romanovová dnes oznámila, že obstavený majetek má být zárukou pro případné uhrazení způsobených škod. Hlavním obviněným je v kauze ruské pobočky známé francouzské kosmetické společnosti Oleg Navalnyj, bratr opozičního vůdce. Majetek Alexeje Navalného byl podle Romanovové zablokován jako „pojistka“ pro případ, že i on bude odsouzen k náhradě způsobených škod.

O jaká aktiva Alexeje Navalného jde, mluvčí neupřesnila. Sám Navalnyj prohlásil, že mu o zablokovaném majetku není nic známo.