Nebudu těžit z majetku v daňových rájích, slibuje Cameron

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK

Britský premiér David Cameron, jeho manželka ani děti nebudou mít v budoucnu prospěch z majetku v offshoreových firmách. Uvedl to premiérův mluvčí. Cameron již v úterý prohlásil, že žádné akcie ani majetek ve firmách v daňových rájích v současnosti nevlastní. Dnes ale čelil dalším otázkám ohledně kauzy Panamské dokumenty, v nichž se objevilo jméno jeho zesnulého otce.

Cameronův otec Ian řídil podle dokumentů, které unikly z právní firmy Mossack Fonseca, investiční fond se sídlem na Bahamách. Zisky z tohoto fondu nebyly po 30 let daněny v Británii kvůli složitému mechanismu, na němž se podílela Mossack Fonseca sídlící v Panamě. Britská média ale už v pondělí upozornila, že Cameron starší se tímto jednáním ničeho nezákonného nedopustil.

V pondělí premiérova mluvčí nejdřív odmítla záležitost komentovat s tím, že je to „soukromá věc předsedy vlády“. V úterý Cameron zdůraznil, že žádný majetek v současnosti ve firmách v daňových rájích nevlastní.

Vyhnul se ale otázce, zda jeho rodina neměla z offshoreových fondů prospěch v minulosti, a neuvedl ani, zdali z takových fondů nebude jeho rodina těžit v budoucnu. To vyvolalo podle agentury Reuters další spekulace. „Neexistují žádné offshoreové firmy či fondy, z nichž by premiér, jeho manželka či jejich děti těžili v budoucnosti,“ konstatoval Cameronův mluvčí.

Kauza nahrává labouristům

Poslanec za opoziční labouristy Wes Streeting uvedl, že nejnovější prohlášení Cameronova úřadu vítá, současně ale připomněl, že otázky ohledně možného prospěchu Camerona z offshoreových společností v minulosti přetrvávají.

Anthony Wells, ředitel ústavu ústavu YouGov, prohlásil, že sama kauza Panamských dokumentů nemusí Camerona poškodit, odvádí nicméně pozornost konzervativců před místními volbami plánovanými na příští měsíc a před chystaným červnovým referendem o členství Británie v Evropské unii.

„Konzervativci by mohli mluvit o něčem, v čem jsou silní, jako je například boj se zločinem nebo ekonomika, což by jim pomohlo získat hlasy. Místo toho mluví o něčem, co je pro ně velmi zlé a k čemu se labouristé mohou vyjadřovat,“ řekl Wells.