Nečas jednal s japonským premiérem o investicích v Česku

Petr Nečas a Šinzó Abe

Petr Nečas a Šinzó Abe Zdroj: ctk

Především o ekonomice spolu dnes ve Varšavě hovořili premiéři ČR a Japonska Petr Nečas a Šinzó Abe při asi dvacetiminutovém společném jednání. Oba politici se setkali na okraj schůzky premiérů zemí Visegrádské skupiny s japonským ministerským předsedou, který z Varšavy zamíří na jednání skupiny G8 do Severního Irska.

Nečas po schůzce novinářům řekl, že při diskusi o japonských investicích v ČR upozornil na český zákon o investičních pobídkách, který platí od loňského roku a který zvýhodňuje obory s vyšší přidanou hodnotou.

V České republice je 237 japonských firem, z toho 94 výrobních závodů. Ty nabízejí práci pro více než 45 tisíc lidí a Nečas dnes připomněl, že počet japonských výrobních firem v ČR je čtvrtý nejvyšší v celé EU. Více jsou Japonci zastoupeni v Německu, Francii a Velké Británii.

„Bavili jsme se také o vědecko-technické spolupráci v oblasti výzkumu, vývoje a inovací,“ pokračoval Nečas. Pozitivní podle něj je, že na japonském trhu se vedle tradičních oblastí jako je strojírenství, výroba obráběcích strojů, čerpadel či sklářství začaly prosazovat i firmy z ČR s vyšší přidanou hodnotou, například v oblasti informačních technologií nebo nanotechnologií.