Nechceme Trumpa, křičeli demonstranti s baseballovými pálkami a vyhrožovali smrtí

Protesty proti Donaldu Trumpovi

Protesty proti Donaldu Trumpovi Zdroj: ČTK/ Reuters

Protesty proti Donaldu Trumpovi
Protesty proti Donaldu Trumpovi
Protesty proti Donaldu Trumpovi
Protesty proti Donaldu Trumpovi
Protesty proti Donaldu Trumpovi
19
Fotogalerie

Spojené státy za sebou mají další divokou noc. Tisíce demonstrantů znovu vyrazily do ulic a protestovaly proti nově zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Rušno bylo v New Yorku, Chicagu, Baltimoru i Philadelphii. V Portlandu se pochod zvrtl v něco, co s demokracií mnoho společného nemá.

Vysklené výlohy obchodů, baseballovými pálkami potlučená auta, odpadkové koše v plamenech. Ulice Portlandu jakoby si vzaly inspiraci z měst, která si v posledních dvou letech prošla rasovými nepokoji. I tady postupovala většina protestujících poklidně. I tady se ale objevily skupiny, které cíleně provokovaly těžkooděnce.

Na protesty proti Donaldu Trumpovi se podívejte v následující fotogalerii: 

 Jestli šlo o anarchisty a radikály, kteří s organizátory demonstrace (hnutím Don’t Shoot PDX) neměli nic společného, je vlastně docela jedno. Klíčové je, že se od nich aktivisti z hnutí za rasovou rovnoprávnost nedokázali dostatečně distancovat. Svět tak oblétly ohnivé záběry, které vyvolávají dojem, že odpůrci Donalda Trumpa dokáží na jeho vítězství reagovat pouze násilím.

Příkladem toho je i momentka z jinak mírnějšího protestu v San Franciscu. Žena hispánského původu tam v rozhovoru pro televizi CNN řekla, že musí za svá práva bojovat, protože nikdo jiný za ni bojovat nebude.

„Na obou stranách budou oběti. Budou, protože lidé musí zemřít, aby v tomto světě něco změnili,“ řekla demonstrantka na kameru. „Trumpe, skonči s rasismem! Přestaň rozdělovat rodiny. Nerozděluj moji rodinu.“