Psychologové pečují o zdrcené demokratické voliče. Mají strach, varují

Smutek příznivců Hillary Clintonové

Smutek příznivců Hillary Clintonové Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Rapublikáni a figurína Donalda Trumpa
33
Fotogalerie

Úklid v ledničce, manikúra či odstřihnout se od sociálních sítí, to jsou rady, jaké Američanům otřeseným výsledkem prezidentských voleb doporučují americké magazíny i psychologové. 

Mnoho lidí totiž považuje zvolení republikána Donalda Trumpa do Bílého domu za katastrofu, část nespokojenců dokonce vyrazila do ulic demonstrovat.

"Dělejte něco, co vám dočasně poskytne smysl, že něco máte pod kontrolou. I kdyby to byl úklid v mrazáku," napsal magazín Psychology Today ve sloupku s názvem Pět tipů na zvládnutí povolebního šoku a paniky.

Stejným tématem se zabýval i Cosmopolitan, který vypočítal 14 způsobů, jak se úzkosti zbavit. Jednou z možností je odstřihnout se od sociálních sítí. Dobrou cestou, jak získat duševní rovnováhu zpět, je i to, aby se člověk věnoval sám sobě. "Pokud potřebujete manikúru nebo pedikúru, tak po volbách je ten správný čas," uvedl Cosmopolitan.

Washingtonská psycholožka Alison Howardová řekla, že někteří její pacienti mluvili o volbách celé měsíce a nyní, kdy je výsledek znám, vyjadřují hořkost, smutek a strach. "Nikdy dříve jsem něco podobného nezažila," řekla Howardová. Zmíněné pocity zklamání nicméně považuje za přirozené.

Její kolega Stephen Strosny z jednoho z washingtonských předměstí si začal prudkého nárůstu volebního stresu všímat v dubnu, kdy vymyslel termín volební stresové poruchy. Jejími symptomy jsou úzkost, potíže se soustředěním, nervozita či roztrpčení.

Strosny podle Reuters odhaduje, že takřka polovina jeho pacientů s touto poruchou jsou příznivci Trumpa. Počet případů se dramaticky zvýšil počátkem září, kdy naplno propukla předvolební kampaň Trumpa a jeho demokratické rivalky Hillary Clintonové. Od úterý, kdy triumfoval republikánský kandidát, již řešil čtyři naléhavé případy, kdy klienti potřebovali okamžité sezení.

"Dal bych ruku do ohně za to, že se v uplynulém týdnu zvýšila konzumace alkoholu a že vzrostl počet případů agresivního chování za volantem," řekl Strosny s tím, že v jeho péči jsou příznivci Trumpa i Clintonové.

Strosny považuje letošní kampaň za obzvláště stresující i z toho důvodu, že ani jeden z uchazečů o prezidentský úřad se u veřejnosti netěšil široké oblibě. Obě kampaně navíc vystupovaly proti sobě velice agresivně, což ke klidu voličů nepřispělo.