Nejbohatší lidé světa poprvé za tři roky zchudli. Přišli o miliardy dolarů

Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú Zdroj: Agencia Brasil

Největší světoví boháči letos nepatrně zchudli. Nejbohatších 400 lidí planety přišlo v tomto roce o 19 miliard dolarů (468 miliard korun). Vyplývá to z indexu miliardářů, který zpracovává agentura Bloomberg. Je to první takový pokles za tři roky. Stojí za ním klesající ceny komodit a náznaky zpomalující čínské ekonomiky, což vyplašilo investory po celém světě.

Miliardářský index zachycuje změny ve velikosti jmění nejbohatších lidí světa, a to na každodenní bázi. K celoročnímu poklesu v něm došlo poprvé od roku 2012, kdy se začal sestavovat.

„Obavy ohledně přetlaku ropy, mírných spotřebitelských výdajů a ohledně Číny, pukající jako talíř a strhávající s sebou komodity, se postaraly o to, že investoři dostali strach,“ uvedl miliardář Ken Fisher, zakladatel investiční společnosti Fisher Investments, která spravuje aktiva v objemu přes 65 miliard dolarů.

Největší propad v žebříčku letos zažil mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú. Nejbohatší Mexičan, který ovládá mobilního operátora América Móvil, byl ještě na jaře 2013 nejbohatším člověkem na světě, v tomto roce se ale propadl na páté místo.

Regulátoři se totiž dále pokoušeli rozdělit jeho telekomunikační byznys, který ovládá většinu mexických pevných linek a mobilního volání. Slim přišel v této souvislosti skoro o 20 miliard dolarů, napsal Bloomberg.

Zdaleka nejvíce v rámci tohoto indexu letos zbohatl zakladatel největšího světového internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos

Nejbohatší člověk světa, spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates přišel za celý rok o tři miliardy dolarů. Třetí nejbohatší člověk planety, americký investor Warren Buffett ztratil 11,3 miliardy dolarů, když jeho investiční společnost Berkshire Hathaway dosáhla letos prvního záporného ročního výdělku od roku 2011.

Menší Gatesovo jmění a pokračující vzestup oděvního kolosu Inditex pomohly jeho zakladateli Amanciu Ortegovi stát se druhým nejbohatším mužem na Zemi. Ortega, který je od června 2012 nejbohatším Evropanem, rozšířil letos svůj majetek o více než 12 miliard dolarů, a přeskočil v žebříčku Slima i Buffetta.

Na Gatese, jehož čisté jmění činí zhruba 83,6 miliardy dolarů, mu schází asi deset miliard dolar§, napsal Bloomberg v článku, který vychází ze stavu k pondělnímu závěru obchodování na newyorské burze.

Index nejbohatších lidí světa podle agentury Bloomberg (stav k 28. prosinci 2015)

Zdaleka nejvíce v rámci tohoto indexu letos zbohatl zakladatel největšího světového internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos.

Jeho jmění se rozrostlo více než dvojnásobně na 59 miliard dolarů, což jej posunulo vzhůru o 16 příček na čtvrté místo v indexu. Rodák z amerického Nového Mexika za to vděčí ziskům svojí firmy, které potěšily investory.

Celkově ovládá nejbohatších 400 lidí světa podle tohoto indexu dohromady 3,9 bilionu dolarů (více než 96 bilionů korun). Je to více než hrubý domácí produkt každého státu světa kromě tří největších světových ekonomik, totiž Spojených států, Číny a Japonska.