Nejbohatší Němci vlastní potravinové řetězce a skrývají se před světem

Prodejna řetězce Aldi

Prodejna řetězce Aldi Zdroj: CC BY-SA 3.0: Kira Nerys - Wikiemdia Commons

10. místo: Johanna Quandt. Její rodina kontroluje automobilku BMW, ona sama disponuje majetkem 6,75 miliardy eur
9. místo: Stefan Quandt. Syn Johanny Quandt vlastní nejen akcie BMW, ale i vlastní společnosti Delton. Jeho majetek má hodnotu 7,2 miliardy eur.
8. místo: Rodina Oetkerů. Majetek rodiny ovládající potravinářský podnik Dr. Oetker má hodnotu 7,5 miliardy eur. Na snímku Richard Oetker (uprostřed)
7. místo: Rodina Würthů. "Král šroubku" Reinhold Würth se svým rodinným podnikem získal majetek 8 miliard eur
6. místo: Rodina Ottů. Zásilkový obchod a obchodování s nemovitostmi vyneslo rodině Ottů 8,6 miliardy eur. Na snímku předseda představenstva Otto Group Michael Otto.
10
Fotogalerie
Největší majetek v Německu si stále drží vlastníci diskontních obchodů. Podle nejnovějšího žebříčku sestavovaného časopisem Manager Magazin si první místo mezi nejbohatšími Němci udržel zakladatel obchodů Aldi Karl Albrecht. Druhé místo patří rodině jeho zesnulého bratra Thea Albrechta, třetí pak majiteli řetězce Lidl Dieterovi Schwarzovi.

Loňský rok byl podle časopisu pro německé superbohaté „rokem snů“. Ještě nikdy totiž nebylo v zemi tolik miliardářů a ještě nikdy nedisponovali tak velkou částkou peněz, jako právě loni.

Majetek třiadevadesátiletého Karla Albrechta činí 17,8 miliardy eur (454,3 miliardy korun). Karl Albrecht je podle listu rovněž nejdéle sloužícím nejbohatším mužem Německa. Majetek rodiny Thea Albrechta dosahuje zhruba 16 miliard eur a Dietera Schwarze 13 miliard eur.

Kromě toho, že provozují obchodní řetězce, mají nejbohatší němci ještě jednu společnou vlastnost - vyhýbají se publicitě. Dostupné snímky Karla Albrechta, jeho loni zesnulého bratra či Dietera Schwarze jsou buď velmi staré, nebo pořízené z velké dálky.

OBRAZEM: Deset nejbohatších Němců

Majetek stovky nejbohatších Němců se za posledních 12 měsíců zvýšil o 5,2 procenta na rekordních 336,6 miliardy eur (asi 8,6 bilionu korun). Podařilo se jim tak již vyrovnat ztráty, které utrpěli během globální finanční krize. Celkem je v Německu 135 miliardářů, což je podle agentury DPA rovněž rekord.

Mezi desítku nejbohatších lidí se zařadila akcionářka automobilky BMW Susanne Klattenová, její bratr Stefan Quandt a matka Johanna Quandtová. Dále rodiny Ottových, Würthových a Oetkerových.

Největší ztráty naopak zaznamenala rodina Voithových. Důvodem jsou problémy na trhu s papírenskými stroji a lokomotivami. Výrazné ztráty měla i rodina Boschových.

Údaje Manager Magazins jsou založené na odhadech. Zahrnují mimo jiné hodnotu akcií nebo hodnotu firmy, hodnotu nemovitostí a uměleckých sbírek, které bohatí vlastní.