Nejbohatší Polák je chudší než nejbohatší Čech

Jan Kulczyk

Jan Kulczyk Zdroj: wikimedia.org

Nejbohatším Polákem zůstává podle týdeníku Wprost Jan Kulczyk, jehož majetek se odhaduje na 9,7 miliardy zlotých, (57,9 miliardy korun). To znamená, že první v žebříčku polských miliardářů je chudší než nejbohatší Čech Petr Kellner.

Vlastník investiční společnosti Kulczyk Holding se sídlem ve Varšavě a mezinárodní skupiny Kulczyk Investments se sídlem v Lucemburku působí hlavně v oblasti energetiky, ropy a zemního plynu, infrastruktury a nemovitostí. Podnikatel má podíly ve společnostech zabývajících se průzkumem a těžbou ropy a plynu na území Ukrajiny, Kolumbie, Peru, Bruneje, Sýrie a v Africe. Kromě toho je akcionářem společnosti SABMiller, která je druhým největším výrobcem piva ve světě. Podniká také na realitním trhu ve střední a východní Evropě a úspěšně se podílel na výstavbě polských dálnic.

Již několik let Kulczykův majetek stále roste – dle časopisu Wprost se od loňského roku zvýšil o 1,2 miliardy zlotých –, ačkoli v minulosti byl bohatší než teď. Ale to stále není dost, aby Kulczyk překonal nejbohatšího Čecha . Majetek většinového vlastníka investiční skupiny PPF časopis Týden odhadl na 60 až 75 miliard korun.

Nejbohatším podnikatelem ve střední a východní Evropě je ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov, vlastník průmyslového konglomerátu SCM Holdings. Podle ukrajinského časopisu Forum hodnota jeho majetku dosáhla v roce 2011 asi 18,66 miliardy dolaru.