Nejlepší výsledek od roku 2009: průmysl eurozóny v lednu posílil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v eurozóně se v lednu meziměsíčně zvýšila o 2,1 procenta, což je nejprudší tempo za více než šest let. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. Produkce tak oživila z prosincového půlprocentního poklesu. Lednový růst zároveň překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 1,7 procenta. Meziroční tempo růstu výroby dosáhlo 2,8 procenta.

„Meziměsíční nárůst výroby o 2,1 procenta je vyšší než se čekalo a jde o nejlepší měsíční výsledek od září roku 2009,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. „Průmysl v eurozóně si vede lépe, než se dosud soudilo, což je dobrá zpráva pro středoevropský region, český průmysl nevyjímaje,“ dodal.

Prosincový pokles navíc Eurostat zpřesnil směrem vzhůru, z původně ohlášeného poklesu o jedno procento. K příznivému lednovému vývoji hlavní měrou přispěl téměř čtyřprocentní růst produkce kapitálového zboží, která je indikátorem budoucích investic v průmyslu.

V celé Evropské unii se v lednu průmyslová výroba zvýšila o 1,7 procenta po prosincovém poklesu o 0,6 procenta. Nejlépe si v rámci EU vedlo Irsko, kde výroba vzrostla o 12,7 procenta.

Ea Industrial Production Mom

Zpracovatelský sektor v eurozóně nyní podle analytiků těží ze slabšího kurzu eura, který zvyšuje jeho konkurenceschopnost na mezinárodním trhu. Příznivý vliv mají rovněž nízké ceny ropy a dalších surovin.

Někteří ekonomové se však obávají, že průmyslová výroba v eurozóně by se v příštích měsících mohla vrátit k poklesu, a to v důsledku zpomalování růstu světové ekonomiky. Analytik Jack Allen ze společnosti Capital Economics řekl, že lednový nárůst výroby mohl být pouhým výkyvem. Průzkumy podle něj signalizují, že zpracovatelský sektor „zůstává příliš slabý na to, aby zabránil letošnímu zpomalení hospodářského oživení v regionu“.

Společnost Markit začátkem března oznámila, že aktivita zpracovatelského sektoru eurozóny v únoru podle průzkumu mezi nákupními manažery rostla nejpomalejším tempem za poslední rok. Podnikům se totiž navzdory výraznému snižování cen nepodařilo zastavit zpomalování růstu zakázek.