Největší americká automobilka GM prodělala za tři měsíce 18 miliard korun

General Motors

General Motors Zdroj: profimedia.cz

Logo General Motors
2
Fotogalerie

Největší americká automobilka General Motors  ve druhém čtvrtletí prodělala 806 milionů dolarů, asi 18 miliard korun. Loni ve stejném období měla zisk 2,4 miliardy dolarů. Její tržby se v důsledku koronavirové krize meziročně propadly zhruba o polovinu. Čtvrtletní výsledky firmy jsou však lepší, než se předpokládalo, což vedlo k nárůstu ceny jejích akcií.

Bez zahrnutí mimořádných položek automobilka prodělala 50 centů na akcii. Ztráta i tak byla výrazně nižší, než očekávali analytici. Ti ji podle průzkumu společnosti FactSet odhadovali na 1,77 dolaru na akcii, napsala agentura AP. Krátce po zveřejnění výsledků si akcie GM připisovaly téměř čtyři procenta.

Koronavirová krize měla v automobilovém sektoru negativní dopad na poptávku i na výrobní aktivity. Celkové tržby GM se tak ve čtvrtletí meziročně propadly o 53 procent na 16,8 miliardy dolarů.

Automobilka GM musela v rámci opatření proti šíření koronaviru v období od 18. března do 18. května uzavřít své továrny ve Spojených státech. Negativní dopady této odstávky se firmě podařilo zčásti kompenzovat díky solidnímu prodeji dodávkových automobilů a agresivnímu snižování nákladů, napsala agentura Reuters.